Maker Thunderbirds overleden - bekijk hier de allereerste aflevering en meer

FILE - In this Jan. 27, 2005 file photo, Gerry Anderson, poses for a photograph with a toy Thunderbird 2 on the 40th anniversary of the Thunderbirds first broadcast, in London. Anderson, the British creator of the hit "Thunderbirds" TV show, died Wednesday, Dec. 26, 2012 at age 83. He is survived by his wife, son Jerry, and three other children. (AP Photo/PA, Hugo Philpot, File) UNITED KINGDOM OUT, NO SALES, NO ARCHIVE

Geen leuke herinnering voor de familie Anderson vandaag, deze tweede kerstdag. De maker van de in de jaren zestig bekende tv-serie Thunderbirds, Gerry Anderson, is vandaag op 83-jarige leeftijd overleden, zo maakte zijn zoon Jamie bekend. Anderson had Alzheimer.

De enorm productieve loopbaan van Anderson stond in het teken van poppen en science fiction. Anderson werkte na de oorlog zelf korte tijd als fotograaf en medewerker van de Britse luchtverkeersleiding. In 1947 moest hij in militaire dienst. Bij terugkeer werkte hij korte tijd bij Gainsborough Pictures en Polytechnic Studios. Na verloop van tijd richtte hij met een aantal vrienden het bedrijf Pentagon Films op, dat later AP Films werd. Het aantal opdrachten viel tegen, dus toen in 1956 de kans zich voordeed een tv-serie te maken met marionetten, The Adventures of Twizzle, greep hij die kans met beide handen aan.

Er volgde nog een poppenserie, Torchy the Battery Boy (1958-1959):

Een westernserie Four Feather Falls (1959-1960):

En het futuristische Fireball XL5 (1962):

Een mijnramp in Duitsland bracht Anderson op de idee voor een serie over een hightech reddingsorganisatie; wat uiteindelijk resulteerde in de serie Thunderbirds. De serie, die het grootste succes werd van Anderson, was afgeleid van de luchthaven Thunderbird Field, het vliegveld waar zijn broer tijdens de oorlog over schreef. De serie werd vanaf 1965 uitgezonden en draait om de familie Tracy die overal ter wereld grote rampen bestrijdt met speciale apparatuur en futuristische machines. De familie Tracy kreeg hulp van Lady Penelope en haar butler, Parker.

De serie was aanvankelijk geen groot succes, maar werd dat bij heruitzendingen wel. Reden om de gelijknamige serie Captain Scarlett and the Mysterons (1967) te maken:

In een interview met de BBC legde Anderson en zijn vrouw, die meewerkte aan de serie, wat meer uit over de productie van Thunderbirds:

Daarna richtte Anderson zich met zijn bedrijf, dat inmiddels Century 21 Productions heette, op het maken van live-action series zoals The Secret Service:

De science fictionserie UFO (1969) richtte zich op een wat ouder publiek, zonder veel succes overigens:

Anderson maakte ook een soort Twilight Zone-achtige film, Doppelgänger (1969), waarin live-action werd gecombineerd met special effects van tv:

Tijdens het maken van de serie The Protectors, verslechterde het huwelijk van Anderson met zijn vrouw Sylvia:

Space 1999 (1975), werd qua productie de duurste serie voor Anderson en misschien in andere opzichten; tijdens de productie liep zijn huwelijk definitief op de klippen:

Met Terrahawks keerde Anderson weer terug naar het poppengenre:

Opvallend genoeg zei Anderson in een interview met de BBC een paar jaar geleden dat hij een “enorme hekel” had aan poppen…maar zijn ambitie deed hem toch zwichten voor de productie. En ironisch genoeg, werd deze serie uiteindelijk zijn grote succes.

    • Anouk Eigenraam