Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

2298 kilometer in acht uur - langste hogesnelheidslijn geopend in China

De trein die de 2.298 kilometer tussen Beijing en Guangzhou moet gaan overbruggen - de langste hsl-lijn ter wereld. Foto AFP / IPTC

China heeft de langste hogesnelheidslijn ter wereld geopend. De treinverbinding tussen hoofdstad Beijing en Guangzhou in het zuiden van China heeft een lengte van 2298 kilometer.

De lijn werd vandaag officieel geopend met het vertrek van een trein om 09.00 uur plaatselijke tijd vanuit Beijing. Een uur later vertrok de eerste trein vanuit Guangzhou.

Treinen op de hogesnelheidslijn rijden met een snelheid van driehonderd kilometer per uur en doen daardoor acht uur over de reis tussen de twee steden. Voor de opening bedroeg de kortste reistijd tussen de twee steden meer dan twintig uur.

Treinspoor is een essentieel onderdeel van het transportsysteem in China. De regering is van plan om een dichter netwerk van hogesnelheidslijnen aan te leggen, met vier lijnen tussen oost en west en vier die van noord naar zuid gaan en vice versa.

De hogesnelheidstrein G90 vertrekt van Beijing naar Guangzhou. Foto AP / XinhuDe hogesnelheidstrein G90 vertrekt van Beijing naar Guangzhou. Foto AP / Xinhu

Hsl-net van 18.000 kilometer

De lijn Peking-Shanghai, die vorig jaar werd geopend, is het pronkstuk en de ruggengraat van het 18.000 kilometer lange hsl-net in China. In 2020 moet het reusachtige infrastructurele project helemaal klaar zijn. Totale kosten: 270 miljard euro.

Als het gaat om de aanleg van spoorwegen, luchthavens en woonwijken lijkt geld nauwelijks een rol te spelen in China, schreef correspondent Oscar Garschagen vorig jaar in NRC Handelsblad.

“Het ministerie van Spoorwegen heeft inmiddels een schuld opgebouwd van 1.300 miljard yuan, bij de huidige wisselkoers bijna 130 miljard euro. Onafhankelijke economen denken dat het eerder om het dubbele bedrag gaat. In ieder geval gaat het om bedragen die met hogesnelheidslijnen nooit zullen worden terugverdiend, denken zij.”

CNN over China’s ambitieuze spoorprojecten