Hevige regens in Irak en Maleisië: vier doden en duizenden gevlucht

Flinke regenval liet straten onderlopen in Bagdad. Foto AP / Karim Kadim
Flinke regenval liet straten onderlopen in Bagdad. Foto AP / Karim Kadim Flinke regenval liet straten onderlopen in Bagdad. Foto AP / Karim Kadim

Ongebruikelijk zware regenval in Irak eiste vier doden en minstens zeven gewonden toen een huis instortte als gevolg van de zware buien. De moessonregen in Maleisië heeft ervoor gezorgd dat ruim dertienduizend mensen hun huis moesten ontvluchtten, meldt de Russische nieuwsdienst RT.

Veel regen en hoogtij leidden ertoe dat honderden huizen op drift raakten in de Maleisische noordoostelijke deelstaten Terengganu, Pahang en Kelantan. Hoofdwegen stroomden over toen verschillende rivieren buiten hun oevers traden. Een deel van de Paya Peda irrigatiedam, waar momenteel aan gewerkt wordt, moest bij Terengganu worden doorgebroken om de druk van de grote hoeveelheid water een beetje te verlichten. Ondertussen is de weersvoorspelling dat het komende dagen nog steeds veel gaat regenen.

Inwoners van de stad Kuantan in het noordoosten van Maleisië proberen hun auto weg te krijgen. Foto AFP

Inwoners van de stad Kuantan in het noordoosten van Maleisië proberen hun auto weg te krijgen. Foto AFP Inwoners van de stad Kuantan in het noordoosten van Maleisië proberen hun auto weg te krijgen. Foto AFP

Ondergelopen straten in Bagdad

In de hoofdstad van Irak viel gisteren de meeste regen tot nu toe van deze winter. De buien lieten straten overstromen met water. Het leidde ertoe dat de overheid gisteren tot een onverwachte “publieke vrije dag” uitriepen wegens dit noodweer.

Inwoners van de stad gaven de overheid de schuld van alle schade die de regen kon toebrengen. Abu Ibrahim, inwoner van de stad zei tegen persbureau AP:

“De zware regen en het gebrek aan faciliteiten in deze gemeenten moesten wel tot deze catastrofe leiden. Er is geen waterafvoer waardoor deze situatie kan ontstaan.”

De gouverneur van Bagdad heeft gezegd dat er nog zeker drie tot vier dagen nodig is om de straten weer droog te krijgen en dat er opvang is voor degenen die hun huis hebben verloren.

Storm in VS eist zes levens

Het noodweer dat gisteren losbarstte in het zuiden van de VS, heeft inmiddels zes levens gekost. Meer dan negenhonderd vluchten werden afgelast. Er kwamen maar liefst 24 meldingen binnen van tornado’s. Meer dan honderdduizend mensen zitten zonder stroom.