Dieven maken misbruik van feestdagen: veel inbraken

Volgens de politie is er op eerste kerstdag meer dan normaal ingebroken in huizen, meldt NU.nl

Geënsceneerde afbeelding. Foto ANP / Roos Koole Geënsceneerde afbeelding. Foto ANP / Roos Koole

Volgens de politie is er op eerste kerstdag meer dan normaal ingebroken in huizen, meldt NU.nl.

In verschillende plaatsen hebben dieven spullen en geld uit huizen gestolen. In Tilburg, Epe en Leiden werd een inbreker aangehouden bij diens poging. Ook in onder meer Ermelo, ’t Harde, Heerde en Hattem in de regio Noordwest-Veluwe vonden inbraken plaats. In de Achterhoek was het onder meer raak in Aalten, Westendorp, Doetinchem en Didam en in de IJsselstreek bezocht het dievengilde woningen in Eerbeek, Gorssel, Terwolde, Brummen, Lochem, Barchem en Zutphen. Ook in Peins, Harlingen, Uitwellingerga en Leeuwarden hebben woninginbrekers hun slag geslagen.

Er is meer ingebroken dan op een “doorsnee dinsdag”, zegt de politie. Doordat veel mensen op bezoek zijn bij familie en lang weg zijn, kunnen inbrekers makkelijker hun slag slaan.

De politie adviseert iedereen dan ook om deuren tijdens de feestdagen extra goed af te sluiten, licht te laten branden en direct de politie te bellen als ze iets verdachts zien. Tegen Novum zegt een woordvoerder:

“Wij adviseren nadrukkelijk om tijdens afwezigheid de boel goed af te sluiten en een lampje te laten branden. Ook is het belangrijk om bij verdachte situaties in de buurt, bijvoorbeeld verdachte personen die in tuinen lopen of door ramen kijken, meteen de politie te bellen via 112 en kentekens en signalementen te noteren.”

    • Anouk Eigenraam