In beeld

Winnaars en verliezers van 2012

Het nieuws werd in 2012 zoals ieder jaar grotendeels gedomineerd door personen. Zij kunnen - soms met enige fantasie - opgedeeld worden in winnaars en verliezers. Zo haalden Mark Rutte en Diederik Samsom een grote verkiezingsoverwinning, werd Obama herkozen en werd Epke Zonderland door zijn Olympische gouden plak de sportman van het jaar. Maar het afgelopen jaar vielen ook tal van mensen van hun voetstuk. Bram Moszkowicz werd bijvoorbeeld uit zijn ambt gezet, Bert van Marwijk diende zijn ontslag in na het mislukte EK en Nicolas Sarkozy leed een historische nederlaag. Fotoredacteur Robbert van Venetië van de fotoredactie maakte een selectie van de mooiste foto's van de winnaars en verliezers van 2012.
Jan Kees de Jager kijkt in maart toe hoe de voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker de handen om de nek slaat van de Spaanse minister Luis de Guindos. Juncker, minister-president in Luxemburg, heeft aangekondigd met de jaarwisseling terug te treden als voorzitter van het overleg van de zeventien ministers van financiën van de eurolanden.
AP / Virginia Mayo
Professor Peter Higgs poseert voor fotografen in Edinburgh, begin juli. Begin juli kondigden CERN-wetenschappers aan dat ze hoogstwaarschijnlijk het Higgs-deeltje gevonden hebben met de deeltjesversneller in Genève.
Reuters / David Moir
Cameron, Obama, Merkel en Barroso kijken tijdens een G8-top in Camp David naar de penaltyreeks van de Champions League-finale tussen Chelsea en Bayern München.
Reuters / White House / Pete Souza
2012 was het jaar van de val van GroenLinks. Bij de verkiezingen van 12 september leed de partij van Jolande Sap een grote nederlaag. Van de tien zetels bleven er nog maar vier over. Op 5 oktober maakte Sap bekend dat ze opstapt als partijleider nadat de partijtop geen vertrouwen meer in haar had.
Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Allebei waren ze op hun eigen manier verliezers in 2012. Wilders stapte in april uit het Catshuis-overleg met de VVD en CDA en leed met zijn PVV een grote nederlaag bij de verkiezingen in september. Emile Roemer piekte wekenlang in de peilingen, maar op 12 september bleef zijn partij staan op 15 zetels, wat voelde als een verlies.
Roger Cremers
Het was ook het jaar van de val van Bram Moszkowicz. Jarenlang was hij gevierd advocaat en tv-bekendheid, maar eind oktober werd hij door de rechter uit het ambt gezet omdat hij het aanzien van de advocatuur heeft aangetast. Zo nam hij grote contante betalingen aan, wat aan het licht kwam door een artikel in NRC Handelsblad.
NRC / Maarten Hartman
Eerst werd ze geschorst als algemeen directeur van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers en na een zeer kritisch rapport werd Nurten Albayrak ontslagen. Uit een in opdracht van minister Leers uitgevoerd onderzoek bleek in april dat de bestuursstijl van Albayrak “aanzienlijk heeft bijgedragen aan een gebrek aan vertrouwen in de leiding en het gevoel van sociale onveiligheid in de organisatie”.
Pierre Crom
De grootste wetenschapsfraude ooit in Nederland kreeg eind november een ontknoping. De commissie-Levelt, die ruim een jaar intensief onderzoek deed naar de wetenschapsfraude van Diederik Stapel, presenteerde een vernietigend eindrapport. Volgens de commissie is de ‘sloppy science’ in de sociale psychologie zo wijdverbreid dat de fraude en het geknoei van hun collega Diederik Stapel jaren lang onopgemerkt zijn gebleven.
ANP / Jack Tummers
Na het EK-debacle was Nederland gelukkig wel succesvol op de Olympische Spelen. Zo haalde Epke Zonderland met een uitzonderlijke oefening goud tijdens de finale van het turnen op de rekstok.
Reuters / Brian Snyder
De verwachtingen waren (te) hoog gespannen na de finaleplaats tijdens het WK in Zuid-Afrika. Tijdens het EK in Oekraïne en Polen ging het Nederlands elftal echter roemloos ten onder. Oranje wist geen wedstrijd te winnen en al snel maakte Bert van Marwijk bekend dat hij stopt als bondscoach.
Novum / Robert Meerding
Rebekah Brooks, de oud-hoofdredacteur van schandaalkrant News of the World, rijdt in een auto weg nadat ze informatie heeft gegeven aan de commissie-Leveson. Deze commissie onderzocht de Britse pers naar aanleiding van het afluisterschandaal bij News of the World dat vorig jaar aan het licht kwam. Brooks werd dit jaar aangeklaagd voor betrokkenheid bij de afluisterpraktijken.
Reuters / Stefan Wermuth
Dierderik Samsom en Mark Rutte waren dé grote winnaars bij de Kamerverkiezingen van 2012. Terwijl ze elkaar tijdens de campagne nog hard aanvielen, presenteerden de twee na een ongekend korte formatie een regeerakkoord. Bewondering maakte al snel plaats voor verontwaardiging over de plannen over de inkomensafhankelijke zorgpremie.
Novum / Dirk Hol
Met onverwacht groot gemak werd Barack Obama begin november herkozen als president. Ruim een maand later hield hij een indrukwekkende speech na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Newtown, waarbij onder meer 18 kinderen om het leven kwamen.
Reuters / Yuri Gripas
De in slechte gezondheid verkerende Hosni Mubarak werd in juni veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechter in Kairo achtte hem schuldig aan medeplichtigheid aan de dood van ruim achthonderd betogers tijdens de opstand in Egypte vorig jaar.
AP
Mitt Romney druipt af nadat hij zijn verkiezingsnederlaag heeft erkend. Zijn zoon zei eerder deze week in een interview dat er niemand is die met meer tegenzin een gooi naar het Witte Huis deed dan Mitt Romney.
AP / Stephan Savoia
François Hollande wordt in februari bedolven onder bloem tijdens een toespraak. De socialist wint in mei de presidentsverkiezingen van Nicolas Sarkozy. Het is voor het eerst sinds Valéry Giscard d’Estaing in 1981 dat een zittende Franse president na één termijn door de kiezers naar huis wordt gestuurd.
AP / SZG
David Petraeus, hier nog als ISAF-commandant in Afghanistan, en biografe en minnares Paula Broadwell in Afghanistan vorig jaar. De buitenechtelijke affaire deed de oud-militair in november opstappen als directeur van de CIA na amper een jaar.
AP / ISAF
De 59-jarige president Poetin stijgt in september op in een gemotoriseerd deltavliegtuig langs aan de oever van de rivier de Ob, in West-Siberië. Hij wilde jonge Siberische witte kraanvogels een veilige weg wijzen naar het zuiden. In mei werd Poetin beëdigd voor een derde termijn als president van Rusland, na vier jaar premier te zijn geweest.
AP / RIA Novosti
Leden van punkband Pussy Riot zitten in een glazen kooi in de rechtszaal in Moskou. Ze werden in augustus schuldig bevonden aan 'door religieuze haat gevoed hooliganisme'.
AP / Sergey Ponomarev
Kim Jong Un tijdens een viering van het 80-jarig bestaan van het Noord-Koreaanse leger in Pyongyang. Kim-Jong un volgde eind vorig jaar zijn overleden vader Kim-Jong il op en provoceerde de wereld deze maand door succesvol een langeafstadsraket te lanceren. In april mislukte zo’n poging nog, maar dit keer ging het goed.
AP / Ng Han Gua
De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi komt aan in een dorp om een toespraak te houden bij een verkiezingsbijeenkomst. In juni kon ze de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen die ze 21 jaar geleden won. Eerder dit jaar werden parlementsverkiezingen gehouden waarbij Suu Kyi in het parlement werd gekozen.
AP / Altaf Quadri
De Palestijnse president Abbas reageert verheugd op statusverhoging Palestina door VN, eind november. Bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties stemde een ruime meerderheid voor de Palestijnse aanvraag om de status op te waarderen van ‘entiteit’ tot ‘staat die geen lid is'. Het werd gevierd als een grote overwinning.
AP / Kathy Willens
De ex-gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois, Rod Blagojevich, werd begin december veroordeeld tot een celstraf van veertien jaar vanwege corruptie. Blagojevich probeerde onder meer financieel te profiteren van het vacant komen van de senaatszetel van Obama.
AP / Charles Rex Arbogast
Twee winnaars bij de Oscaruitreiking van dit jaar: Meryl Streep won een Oscar voor haar rol in The Iron lady en Jean Dujardin kreeg de Oscar voor de beste acteur voor zijn rol in The Artist.
Reuters / Mike Blake
Nog nooit was de strijd voor het presidentschap zo spannend voor Hugo Chávez, maar de Venezolanen herkozen begin oktober de zittende president en zijn socialistisch project ten faveure van concurrent Henrique Capriles.
Reuters / Jorge Silva
WikiLeaks-oprichter Julian Assange spreekt de media toe vanaf het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen, afgelopen augustus, waar hij sinds juni verblijft. Hij vroeg daar toen politiek asiel aan om niet te worden uitgeleverd aan Zweden. Daar wordt hij gezocht omdat hij is beschuldigd van verkrachting. In de Verenigde Staten loopt een onderzoek naar Wikileaks wegens spionage.
Reuters / Olivia Harris
De Italiaanse kunstenaars Antonio Garulla en Mario Ottecento staan bij het door de hen gemaakte wassen beeld van een dode Berlusconi in een glazen kist. De Italiaanse oud-premier Berlusconi maakte begin december bekend dat hij zich opnieuw verkiesbaar stelt als premier.
Reuters / Alessandro Bianchi
De blinde Chinese activist Chen Guangcheng was het afgelopen jaar het middelpunt van een diplomatieke rel tussen China en de VS. Chen Guangcheng stond onder huisarrest vanwege zijn kritiek op de Chinese eenkindpolitiek. Hij ontsnapte uit zijn huisarrest en vond toevlucht bij de Amerikaanse ambassade in Peking. Uiteindelijk reisde hij naar de Verenigde Staten.
Reuters / Shannon Stapleton
Een lid van het Syrische Nationaal Symfonie Orkest loopt langs een portret van de president Bashar al-Assad na een benefietconcert voor gevluchte inwoners van Syrië.
Reuters / Muzaffar Salman
Nakoula Basseley Nakoula, de vermoedelijke maker van de anti-islamfilm Innocence of Muslims, wordt opgepakt in Los Angeles. Nakoula, die in 2010 werd veroordeeld tot 21 maanden cel, mocht het internet vijf jaar lang niet gebruiken zonder toestemming van de reclassering. Daar zou hij zich niet aan hebben gehouden.
Reuters / Bret Hartman
De Britse zangeres Adele was de grote winnaar bij de Grammy Awards in Los Angeles. Ze won in totaal zes Grammy's, in alle categorieën waarin ze genomineerd was.
Reuters / Lucy Nicholson
De nieuwe Egyptische president Morsi zwaait naar zijn aanhangers op het Tahrirplein, waar hij eind juni zijn eed aflegde. Morsi domineerde afgelopen maanden het nieuws, onder meer door met een omstreden decreet te komen dat later geannuleerd werd en hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van een staakt-het-vuren in Gaza.
Reuters / Amr Abdallah Dalsh
De Britse prins William en zijn vrouw Kate tijdens een bezoek aan de Salomonseilanden, afgelopen september. Het paar verwacht hun eerste kind. Een verpleegkundige van de Londense privékliniek waar Kate werd behandeld voor ernstige misselijkheid als gevolg van haar zwangerschap, is begin december overleden. Ze heeft waarschijnlijk een einde aan haar leven gemaakt .
AFP / William West
Bij aankomst in de rechtbank in Oslo brengt Breivik een een extreemrechtse groet met gebalde vuist. Hij werd eind augustus toerekeningsvatbaar en schuldig bevonden aan de moord op 77 mensen bij de aanslagen op een regeringsgebouw in Oslo en een jongerenkamp op het eiland Utøya op 22 juli vorig jaar. Hij moet 21 jaar de cel in.
AFP / Heiko Junge
Egyptische Koptische priesters verzamelen zich rond het lichaam van paus Shenuda III, de geestelijke leider van de grootste christelijke minderheid in het Midden-Oosten. Paus Shenuda stierf afgelopen maart op 88-jarige leeftijd.
AFP / Gianluigi Guercia
Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni verlaten het presidentiële paleis in Parijs na de verkiezingsnederlaag tegen Hollande.
AFP / Patrick Kovarik
Facebook vierde dit jaar de magische grens van een miljard gebruikers. Minder viel er te juichen om de beursgang van het sociale netwerk van Mark Zuckerberg. De koers kelderde al snel en de internethype verloor zijn glans.
Reuters / Shannon Stapleton
Als kickbokser behaalde hij grote successen en verdiende hij bakken met geld. Dit jaar raakte Badr Hari (op foto met Estelle Cruijff) echter in opspraak. Hij zit sinds eind juli vast voor negen geweldsdelicten. In november kwam hij vrij, maar na enkele dagen werd hij weer vastgezet. Hari had zich niet gehouden aan het aan hem opgelegde horecaverbod en in Amsterdam een broodje gegeten. Bovendien had hij contact gehad met twee getuigen.
Novum