Economische en diplomatieke crisis prioriteit voor Japanse premier

De ingezworen Japanse premier Shinzo Abe buigt terwijl er voor hem wordt geapplaudisseerd door het het parlement na zijn beëdiging. Foto AP / Itsuo Inouye De ingezworen Japanse premier Shinzo Abe buigt terwijl er voor hem wordt geapplaudisseerd door het het parlement na zijn beëdiging. Foto AP / Itsuo Inouye

Bestrijding van de inflatie, een sterke yen en het aanhalen van de banden met de VS; de vandaag door het Japanse parlement geïnstalleerde premier, Shinzo Abe, deed een hoop beloftes. In zijn speech na de beëdiging zei hij dat hij de economische en diplomatieke crisis als eerste wil aanpakken.

De nieuwbakken premier beloofde van Japan weer een wereldspeler te maken, zowel politiek als economisch, aldus Reuters. Het land voelt dat het momenteel aan alle kanten overvleugeld wordt door buurland China. Maar Abe heeft grootse plannen:

“Met de kracht van mijn kabinet zal ik een gedurfd monetair beleid voeren, een flexibele fiscale politiek en een groeistrategie die investeerders zal aantrekken.”

De premier beloofde eveneens zijn poot stijf te houden in het territoriale dispuut tussen het land en China over een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee. Gisteren benoemde Abe al zijn nieuwe kabinet, met daarin onder andere oud-premier Taro Aso als minister van financiën, voormalig bankier Fumio Kishida als minister van buitenlandse zaken en Akira Amari als minister van economische revitalisering. Hen staat dus de zware taak te wachten de ambities van Abe mede waar te maken.

LDP weer aan de macht

Abe (58) was al premier tussen 2006 en 2007, daarna trad hij af wegens gezondheidsproblemen, die volgens hem nu over zijn. Met de overwinning van de LDP tijdens de verkiezingen op 16 december is na drie jaar van afwezigheid de conservatieve Liberale Democratische Partij weer aan de macht. De LDP is na de Tweede Wereldoorlog vrijwel steeds aan de macht geweest.

    • Anouk Eigenraam