Het weer in 2012: zonniger en natter dan gebruikelijk

In juli was er veel regen en onweer, maar in augustus was het zonnig en warm. Foto NRC / Thomas Bokeloh

Nederland heeft dit jaar meer zonuren en meer regen gehad dan gemiddeld. De zon was 1717 uren te zien, tegenover een gemiddelde van 1639. Daarbij viel negenhonderd millimeter neerslag, vijftig millimeter meer dan gemiddeld. Dat blijkt uit een jaaroverzicht van WeerOnline.

Het was dit jaar gemiddeld 10,4 graden in De Bilt, dat is 0,3 graden warmer dan normaal. De laagste temperatuur werd gemeten in Lelystad tijdens de nacht van 3 op 4 februari boven een dik pak sneeuw: -22,9 graden

Koudste februari sinds 1996 - net geen elfstedentocht

De meteorologen van weeronline.nl vinden de de koudste februari sinds 1996, waardoor het net niet tot een Elfstedentocht kwam, het meest bijzondere weerfeit van dit jaar.

Sinds 1997, de laatste keer dat de Elfstedentocht werd gereden, waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Het ijs was echter aangetast door sneeuw, die op plekken waar het ijs te dun was niet op tijd van het parcours kon worden geveegd.

Door deze vorstperiode telde februari dertien ijsdagen (waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt) terwijl dat er normaal zeven zijn. Het totaal aantal ijsdagen komt dit jaar uit op 51 tegenover 58 normaal.

Zoals gebruikelijk viel in de kustgebieden meer neerslag dan in de rest van het land. In het westen en zuidwesten viel op veel plaatsen honderd millimeter meer dan normaal. Ook in Friesland was het natter dan mocht worden verwacht, in Leeuwarden viel zelfs tweehonderd millimeter meer dan normaal. In het oosten zat de hoeveelheid wel rond het gemiddelde.

Andere opvallende weerfeiten

Dit jaar ging weertechnisch gezien al bijzonder van start, 1 januari werd het 12,9 graden, waarmee het de warmste Nieuwjaarsdag ooit was. Enkele andere weerfeiten over 2012 van WeerOnline:

  • De op drie na droogste en op twee na warmste maartmaand ooit
  • April was de koudste en natste sinds 2001
  • De eerste officiële warme dag van het jaar was Koninginnedag
  • Mei hoort bij de  top-10 van warmste ooit
  • Het was de koudste juni sinds 1995 – één zomerse dag en op 3 juni de koudste zomerdag sinds ’75 (11 graden)
  • Augustus 28 warme dagen tegen 23 normaal en gemiddeld 18,5 graad (normaal 17,5)
  • De herfst verliep volstrekt normaal, met op 24 september de eerste herfststorm
  • December eindigt als een van de natste decembermaanden uit de geschiedenis met rond de 150mm neerslag

In Beeld 25 juli: Nederland ligt op het strand

    • Lex Boon