Syrische rebellen nemen stad bij Turkse grens in

Een lid van de rebellen in strijd met militaire krachten, afgelopen november. De strijd in Harem is al wekenlang zeer fel tussen de twee partijen. Foto AP/Khalil Hamra

Na een wekenlange belegering hebben Syrische rebellen vandaag de stad Harem overgenomen, vlak bij de grens met Turkije in de provincie Idlib. Het laatste bolwerk van het regeringsleger in de stad, de oude citadel, is vanochtend vroeg ingenomen.

“Harem is nu geheel bevrijd”, liet Mohammad Kanaan, een activist in Idlib, aan persbureau AP weten via Skype. Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat een kleine dertig soldaten en regeringsgezinde strijders zich gisteravond hadden overgegeven. Mensen onder de 16 zijn vrijgelaten, de rest werd overgedragen aan lokale tribunalen.

Het twintigduizend inwoners tellende Harem ligt op ongeveer een kilometer van de Turkse grens. Abdul-Rahman noemde de inname van Harem belangrijk, omdat het een van de steden was die sinds de burgeropstand trouw bleef aan het regime.

Luchtmachtbasis Aleppo ingenomen

In de aan Idlib grenzende provincie Aleppo vielen opstandelingen vandaag een legerbasis aan in Mannagh, eveneens dicht bij de Turkse grens. Volgens de lokale activist Mohammed Saeed ging het om een van de vier luchtmachtbases in de provincie. Het regime maakt veel gebruik van helikopters om belegerde gebieden te bevoorraden en posities van rebellen te bestoken.

Door de val in oktober van Maaret al-Numan, aan de hoofdweg tussen Damascus en Aleppo, is bevoorrading over de grond een stuk lastiger geworden. Volgens Saeed belegeren opstandelingen ook de internationale luchthaven van Aleppo en dreigen zij leger- en burgervliegtuigen die daar gebruik van maken uit de lucht te schieten.

In de voorstad Jaramana bij Damascus hebben opstandelingen het regionale hoofd van de militaire inlichtingendienst aangevallen in een hinderlaag. Hij is later aan zijn verwondingen bezweken, meldt het Observatorium.

    • Annemarie Coevert