Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Syrische christenen wachten deze kerst angstig wat toekomst hen brengt

Een vrouw hangt kerstversiering aan de deur van haar huis in Damascus. In de hoofdstad is dit jaar opvallend weinig kerstviering te zien. Foto AFP

Voor Syrische christenen is er dit jaar met kerst weinig te vieren. Veel van de 1,8 miljoen christenen in Syrië vieren door de burgeroorlog in hun land zelfs helemaal geen kerst. “Iedereen om me heen is verdrietig en de situatie is vreselijk”, zegt een inwoner van Damascus.

Persbureau AFP beschreef dit weekend de sfeer in Qasaa, een christelijke wijk in Damascus, waar de straten vlak voor kerst in tegenstelling tot een aantal jaren geleden verlaten zijn. In winkels is bijna niemand, ook door de slechte economische omstandigheden. Kerstviering zie je haast nergens.

Bassem, een inwoner van Damascus, zegt tegen het AFP dat hij nog niet eerder zo’n sombere kerst heeft meegemaakt als dit jaar:

“Ik heb geen eens cadeaus voor m’n kinderen kunnen kopen. [...] Dit is de tweede kerst op rij die we in crisis doorbrengen. Vorig jaar hebben we het nog klein gevierd. Maar dit jaar heb ik niet eens genoeg geld om mijn gezin te voeden.”

Bekijk hieronder een reportage van Voice of America over kerst in Syrië:

Syrische christenen vrezen voor komst islamitische staat

Veel Syrische christenen verkeren deze kerst in angst. Sinds het uitbreken van de volksopstand tegen president Assad, vorig jaar maart, zijn de verhoudingen tussen christenen en moslims in Syrië op scherp komen te staan. De opstand wordt vooral gesteund door de sunnitische meerderheid van de bevolking. Veel christenen steunen daarentegen nog altijd president Assad, omdat zij bang zijn dat na de val van het regime Syrië zal veranderen in een islamitische staat.

Een van de Syrische christenen die hiervoor vreest is Maryam, die in het centrum van Damascus woont. "Buitenlandse strijders komen naar Syrië om hun religieuze en politieke ideeën aan ons op te leggen", zegt ze tegen het AFP. "Dit zijn gewapende terroristen die me willen dwingen een sluier te dragen, te stoppen met werken en thuis te gaan zitten", aldus Maryam.

Kamal Sioufi, de voorzitter van een christelijke organisatie in Libanon, trekt het probleem breder en maakt zich zorgen om de toekomst van het christendom in het Midden-Oosten. Tegen Voice of America zegt hij dat christenen in de hele regio, bijvoorbeeld ook in buurland Irak, steeds verder in de verdrukking raken:

"Het probleem is dat in alle landen van het Midden-Oosten het aantal moslims toeneemt en het aantal christenen afneemt, en de macht in handen is van de moslims en niet van de christenen. [...] Het probleem is dat de minderheid in Syrië niets te zeggen heeft, dus ze (de christenen - red.) zullen tweederangsburgers worden."

Syrische demonstranten in Kafranbel, in het noorden van Syrië, hadden een paar dagen geleden een boodschap aan de paus. Foto AFPSyrische demonstranten in Kafranbel, in het noorden van Syrië, hadden een paar dagen geleden een boodschap aan de paus. Foto AFP

Als ze kunnen, verlaten christenen het land

Correspondent Patrick Cockburn schreef onlangs in The Independent dat rijke christenen Syrië verlaten. Zo vroeg de 40-jarige ingenieur Nadine een visum aan voor de Verenigde Staten, waar haar moeder en een aantal andere familieleden al leven. "Ik zie geen oplossing voor het conflict", aldus Nadine tegen het AFP.

Voor veel Syrische christenen is emigreren door de hoge kosten echter geen optie. Uitwijken naar buurland Libanon, waar ook een grote groep christenen woont, is soms een optie, maar het levensonderhoud is daar niet goedkoop en er is lastig werk te vinden. De meeste Syrische christenen zullen deze kerstdagen dus droevig gestemd in eigen huis 'vieren'. En ook de dagen en maanden daarna angstig wachten wat de toekomst hen brengt.