Samsom: kersttoespraak Beatrix treft juiste toon voor volgend jaar

Koningin Beatrix heeft in haar traditionele kersttoespraak “de juiste toon van 2013” getroffen. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag in een reactie op de toespraak. PVV-leider Wilders reageerde zoals verwacht kritisch op de pro-Europese toon van de koningin.

Koningin Beatrix riep in haar jaarlijkse kersttoespraak op tot verdraagzaamheid en Europese samenwerking. Foto screenshot video koninklijkhuis.nl

Koningin Beatrix heeft in haar traditionele kersttoespraak “de juiste toon van 2013″ getroffen. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanmiddag in een reactie op de toespraak. PVV-leider Wilders reageerde zoals verwacht kritisch op de pro-Europese toon van de koningin.

Samsom twitterde dat de termen ‘vertrouwen’ en ‘Europa’, die centraal stonden in de toespraak van Beatrix, het komende jaren vooral in samenhang moeten worden gebracht:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Toespraak Koningin treft de juiste toon voor 2013. ‘Europa’ en ‘vertrouwen’ worden de cruciale termen komend jaar. Hopelijk in samenhang.

PVV-voorman Wilders was kritisch over de zin “Europa, dat zijn we zelf”. Volgens Wilders klopt dat niet en betaalt Nederland vooral veel aan Europa:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Klein foutje in kersttoespraak Koningin: “Europa, dat zijn we zelf” had natuurlijk moeten zijn “Europa, dat betalen we zelf”.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt het een “mooie kersttoespraak”, schrijft hij op Facebook:

“Vertrouwen is het cement van de samenleving. Maar je kan het niet opleggen, het moet groeien tussen mensen, tussen verschillende bevolkingsgroepen. Met hernieuwd vertrouwen kan Nederland de toekomst aan. Dus een goede toekomst hebben we als Nederlanders zelf in de hand.”

Beatrix pleit voor verdraagzaamheid en Europese samenwerking

In haar kersttoespraak, die waarschijnlijk door een vergissing van de RVD gisteravond al online te zien was maar pas vanmiddag om één uur integraal op televisie en radio werd uitgezonden, hekelt de koningin de onvrede en het wantrouwen over Europa:

“Bevrijding uit die negatieve instelling begint met het besef dat Europa geen vreemde mogenheid is, maar onze eigen gemeenschap in dit werelddeel. [...] Europa, dat zijn we zelf.”

Volgens Beatrix heeft Europa niet alleen welvaart gebracht, maar vooral ook vrede. Ze pleit voor meer internationale samenwerking:

“Niet in isolement ligt onze kracht, maar in saamhorigheid. Dat is de achtergrond van de internationale samenwerking waartoe ons land zich heeft verplicht.”

‘Openheid en tolerantie grondslag voor vertrouwen’

Vertrouwen is volgens Beatrix het sleutelwoord voor een saamhorige maatschappij:

“In openheid en tolerantie ligt een belangrijke grondslag voor vertrouwen. Door de eeuwen heen put onze maatschappij kracht uit de aanwezigheid van mensen met verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergrond. Verdraagzaamheid heeft ons land sterker gemaakt.”

Beatrix sprak ook haar dank uit voor de steun die ze ontvangen heeft na het ski-ongeluk met haar zoon Johan Friso.

RVD doet onderzoek naar uitlekken toespraak

De Rijksvoorlichtingsdienst liet gisteravond weten het vroegtijdig uitlekken van de toespraak te betreuren en stelde een “diepgaand” onderzoek in. Volgens een woordvoerder van de RVD was het niet alleen een kwestie van getallen veranderen. “Het bestand was voorzien van een numerieke code, naast een datumcode. Het gaat dus om meer dan alleen het veranderen van een jaartal”, stelt de RVD in een verklaring. Volgens ontdekker Anne Jan Roeleveld klopt de verklaring van de RVD niet en is er meer aan de hand.

De toespraak stond al klaar op rijksoverheidsvideo.nl, een zogeheten video hosting platform. Samen met het platform wordt uitgezocht hoe een dergelijke situatie in de toekomst kan worden voorkomen.

    • Pim van den Dool