RVD stelt onderzoek in naar uitlekken kersttoespraak Beatrix

De kersttoespraak van koningin Beatrix was een dag voor kerst al te zien op internet. Het lekken van de video is niet het eerste incident met websites van de rijksoverheid. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een onderzoek ingesteld naar het uitlekken van de jaarlijkse kersttoespraak van koningin Beatrix. De speech werd gisteravond door iemand gevonden op een server van de overheid en vervolgens via Twitter verspreid.

De RVD laat in een reactie weten het lek te betreuren. Volgens een woordvoerder was het niet alleen een kwestie van getallen veranderen. “Het bestand was voorzien van een numerieke code, naast een datumcode. Het gaat dus om meer dan alleen het veranderen van een jaartal”, stelt de RVD in een verklaring.

De toespraak stond al klaar op rijksoverheidsvideo.nl, een zogeheten video hosting platform. Samen met het platform wordt uitgezocht hoe een dergelijke situatie in de toekomst kan worden voorkomen.

Anne Jan Roeleveld was degene die gisteravond rond negen uur op Twitter meldde dat hij de toespraak van de koningin had gevonden:

Twitter avatar annejan88 Anne Jan Roeleveld BREAKING: Zojuist kersttoespraak van morgen gevonden met beetje datum ophogen in url. Echt bizar. http://t.co/PqNsnTZH

Koningin heeft in toespraak warme woorden voor Europa

Koningin Beatrix laat zich in haar jaarlijkse kersttoespraak zeer positief uit over Europa. De koningin hekelt de onvrede en het wantrouwen tegenover Europese samenwerking:

“Bevrijding uit die negatieve instelling begint met het besef dat Europa geen vreemde mogenheid is, maar onze eigen gemeenschap in dit werelddeel. [...] Europa, dat zijn we zelf.”

Volgens Beatrix heeft Europa niet alleen welvaart gebracht, maar vooral ook vrede. Ze pleit voor meer internationale samenwerking:

“Niet in isolement ligt onze kracht, maar in saamhorigheid. Dat is de achtergrond van de internationale samenwerking waartoe ons land zich heeft verplicht.”

‘Openheid en tolerantie grondslag voor vertrouwen’

Vertrouwen is volgens Beatrix het sleutelwoord voor een saamhorige maatschappij:

“In openheid en tolerantie ligt een belangrijke grondslag voor vertrouwen. Door de eeuwen heen put onze maatschappij kracht uit de aanwezigheid van mensen met verschillende culturele en levensbeschouwelijke achtergrond. Verdraagzaamheid heeft ons land sterker gemaakt.”

Beatrix sprak ook haar dank uit voor de steun die ze ontvangen heeft na het ski-ongeluk met haar zoon Johan Friso.

    • Pim van den Dool