Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Protesten in India tegen verkrachting studente houden aan

Inwoners van New Delhi blijven bij het parlement betogen voor een betere bescherming van vrouwen. Foto AFP / Raveendran

Het afzetten van straten in het centrum van New Delhi heeft Indiase betogers er niet van weerhouden vanochtend opnieuw bijeen te komen in de buurt van het parlement. Een agent die zondag bij een gewelddadig treffen met betogers gewond raakte is in het ziekenhuis overleden.

De autoriteiten besloten gisteren tot het afzetten van straten in New Delhi, nu acties uit protest tegen de verkrachting van een Indiase vrouw in een bus al bijna een week voortduren. De demonstraties houden aan, in weerwil van toezeggingen van de regering zich te buigen over de eisen van de demonstranten. Zij eisen dat de regering maatregelen treft om de veiligheid van vrouwen beter te garanderen. Bovendien willen ze dat de zes mannen die verdacht worden van de verkrachting ter dood worden veroordeeld.

Een 23-jarige studente medicijnen werd vorige week in een bus in hoofstad New Delhi verkracht door een groep mannen. Zes mannen werden aangehouden, onder wie de buschauffeur.

Premier Singh belooft vrouwen beter te beschermen

Premier Manmohan Singh heeft gisteren tot kalmte gemaand. Hij beloofde in een korte toespraak dat zijn regering “zich tot het uiterste zal inspannen om de veiligheid van vrouwen te waarborgen”. De politie zal meer gaan patrouilleren en buschauffeurs zullen onder strenger toezicht worden geplaatst. Bussen zullen voortaan geen donkere ruiten meer mogen hebben of gordijntjes voor de ramen.

De politie liet weten een aanklacht wegens moord te hebben ingediend tegen enkele betogers die een aandeel zouden hebben gehad in de dood van de agent die zondag gewond raakte. De betogers hadden juist kritiek op het harde optreden van de politie, waarbij zeker honderd mensen gewond raakte.

Bekijk hieronder een fotoserie van de protesten: