Paus wil meer tijd en ruimte voor God in veranderende wereld

De paus riep gisteravond tijdens de nachtmis in Rome op tot meer tijd en ruimte voor God. Foto AFP / Vincento Pinzo

Paus Benedictus XVI heeft tijdens de nachtmis op kerstavond in de Sint-Pietersbasiliek in Rome gelovigen opgeroepen meer ruimte te vinden voor God. Hij vreest dat daar in de huidige snelle wereld vol technologische ontwikkelingen geen tijd meer voor is.

“Hoe sneller we ons kunnen voortbewegen, hoe efficiënter onze tijdbesparende apparaten worden, des te minder tijd we hebben”, zei de paus. “En God? De vraag naar God lijkt niet belangrijk.”

Volgens Benedictus zijn we zo vol van onszelf dat er geen tijd en ruimte meer is voor God. Ook voor anderen, zoals kinderen, armen en vreemdelingen, zou daardoor geen plaats meer zijn.

Bekijk hieronder een NOS-impressie van de nachtmis:

Paus staat stil bij geweld in Midden-Oosten

De paus stond verder stil bij het geweld in de wereld. Hij bad voor vrede tussen de Israëliërs en de Palestijnen en sprak hoop op vooruitgang uit in Syrië, waar een burgeroorlog woedt. Ook noemde hij de situaties in Libanon en Irak.

De mis die door Benedictus werd geleid werd bijgewoond door zo’n tienduizend mensen en kon door miljoenen mensen van over de hele wereld rechtstreeks op televisie worden gevolgd. Om twaalf uur vanmiddag spreekt de paus op het Sint-Pietersplein de zegen over de stad en de wereld (‘urbi et orbi’) uit.