Paus: politieke oplossing Syrië, doet beroep op nieuwe leiders China

De paus sprak vanochtend op het Sint-Pietersplein de zegen over Rome en de wereld uit. Foto AFP / Vincenzo Pinto

Paus Benedictus XVI wil dat er een politieke oplossing komt voor het conflict in Syrië. Dat zei hij vanmiddag vanaf zijn balkon aan het Sint-Pietersplein in Rome. Ook deed hij een beroep op de nieuwe leiders van China om de godsdienstvrijheid te respecteren.

De paus sprak zoals de traditie wil het ‘urbi et orbi’, ofwel de zegen over de stad en de wereld, uit. Hij sprak de hoop uit dat er een einde komt aan het bloedvergieten in Syrië en vroeg in het bijzonder aandacht voor de benarde positie van vluchtelingen. De paus stelde dat alleen diplomatie het conflict kan oplossen en riep op tot het vinden van een politieke oplossing.

De korte toespraak van de paus bevatte ook een oproep aan de “nieuwe leiders van China”, waarbij hij onder anderen doelde op president Xi Jinping, die in maart aantreedt. Benedictus riep hen op te benadrukken dat religie bijdraagt aan een betere samenleving. De paus sprak ten slotte de hoop uit dat er een einde komt aan “laffe” aanvallen van moslimextremisten op christenen in Nigeria en Kenia.

Paus wil meer tijd en ruimte voor God

Bij de kerstnachtmis in de Sint-Pieterskerk riep de paus gelovigen gisteravond op meer tijd en ruimte te vinden voor God. Hij vreest dat daar in de huidige snelle wereld vol technologische ontwikkelingen geen tijd meer voor is. Volgens Benedictus zijn we zo vol van onszelf dat er geen tijd en ruimte meer is voor God.

    • Pim van den Dool