Nieuwe premier Japan belooft vernieuwing en aanpak economie

Abe vanmiddag lokale tijd op een persconferentie van zijn partij. Foto Reuters / Issei Kato

Shinzo Abe, de nieuwe conservatieve premier van Japan, heeft vanochtend beloofd dat zijn partij de komende jaren met vernieuwend beleid zal komen dat het land uit de economische problemen kan halen. De oppositie koos intussen een nieuwe leider.

Abe presenteerde vanochtend de belangrijkste namen van zijn nieuwe kabinet. Hij zei dat de Liberaal Democratische Partij (LPD) veranderd is. “We zijn niet de partij die we ooit waren”, aldus Abe. Hij bezorgde de LPD bij de verkiezingen van 16 december een grote overwinning.

De nieuwe premier was eerder premier (2006-2007), maar dat liep uit op een fiasco. Hij leed in dat jaar het op één na grootste verlies met de LPD in de geschiedenis van de partij. Dit keer hoopt Abe (58) op meer succes. Hij beloofde vanochtend de groeiende staatsschuld van Japan aan te gaan pakken en een plan van herstel te gaan ontwikkelen voor de gebieden die vorig jaar getroffen werden door de aardbeving en tsunami.

Abe belooft dat Japan onder zijn leiding ook een meer nationalistische koers zal varen. Zo beloofde de premier artikel 9 van de grondwet, die oorlogvoering door de staat verbiedt, te wijzigen. Abe bezocht dit najaar ook de omstreden Yasukuni-tempel, waar oorlogsslachtoffers geëerd worden, inclusief oorlogsmisdadigers. Aan de andere kant wil hij wil zo snel mogelijk hooggeplaatste afgevaardigden naar Zuid-Korea en China zenden om de spanningen met deze landen te verminderen.

Gehavende oppositie kiest nieuwe leider

De uittredende regeringspartij, die een gevoelige klap kreeg bij de parlementsverkiezingen, benoemde vanochtend een nieuwe leider. Voormalig minister van Handel Banri Kaleda moet de linkse Democratische Partij uit het slop gaan halen. Kaleda beloofde de conservatieven van Abe te zullen bevechten in het parlement.

    • Pim van den Dool