Egypte stemt in met grondwet - VS roepen op tot eensgezindheid

Bij het tellen van de stemmen wordt er een ongeldige stem uitgepikt. Foto AP/Nasser Nasser

De door moslims opgestelde conceptgrondwet van Egypte heeft het naar verwachting gehaald. 63,8 procent van de mensen stemde in totaal voor de grondwet in de tweede referendumronde, meldt de Egyptische kiescommissie vanavond.

Het Egyptische “ja” is een overwinning voor Mohammed Morsi, en werd al verwacht. Vorig weekend was 56 procent van de stemmers goed voor een “ja”. De opkomst was daarbij nog geen derde van de stemgerechtigden.

De overwinning is er wel een met een prijskaartje voor Morsi, schrijft AP. Veel non-islamisten die Morsi aanvankelijk het voordeel van de twijfel gaven, haken af nu blijkt dat de Moslimbroederschap en andere islamitische partijen wetgeving volgens de islam voorstaan.

VS: eensgezindheid is belangrijk

De Verenigde Staten reageren vanavond door te benadrukken dat alle partijen in Egypte moeten proberen een groter eensgezindheid te bereiken nu de verdeeldheid zo sterk is toegenomen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld, omdat veel Egyptenaren hun zorgen uitten over de manier waarop de uitslag van het referendum tot stand kwam.

De voornaamste oppositiepartij het Nationaal Reddingsfront heeft inmiddels al wel laten weten campagne te gaan voeren voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Eerder claimde de partij dat het referendum oneerlijk verliep en dat deze moest worden overgedaan. Een onafhankelijke commissie zei hierop geen onregelmatigheden te hebben waargenomen.

Verhitte strijd tussen Morsi en oppositie

De door de Moslimbroederschap gesteunde president vocht de afgelopen maand een verhitte strijd tegen de oppositie waardoor de hoop dat de grondwet eenheid zou brengen in het land lang vervlogen lijkt. Volgens aanhangers van de islamitische president Mohammed Morsi is de grondwet van groot belang om van Egypte een echte democratie te maken.

Volgens hen zorgt de grondwet voor stabiliteit en herstel van de economie. Maar volgens tegenstanders komt de grondwet niet op voor de rechten van Christenen, die zo’n tien procent van de bevolking uitmaken, en vrouwen. De wet is goedgekeurd door een fundamentalistische meerderheid, wat het een omstreden grondwet maakt.

    • Annemarie Coevert