Moordenaar brandweermannen bracht mogelijk ook zijn zus om

De vlammen afkosmtig uit de woning die de ex-gedetineerde gisteren in brand stak. Foto AP/Jamie Gerdano

De ex-gedetineerde die gisteren in de Verenigde Staten twee brandweermannen doodschoot, heeft mogelijk ook zijn zus omgebracht. In het uitgebrande huis van William Spengler uit Webster zijn vandaag menselijke resten aangetroffen, schrijft persbureau AP.

De politie vermoedt dat dit overblijfselen van de 67-jaar oude zus van Spengler, Cheryl zijn. Met haar deelde hij zijn huis, en zij werd al enige tijd vermist. De botten worden momenteel onderzocht om de identiteit te kunnen bepalen. Dat heeft de politiechef van het stadje Webster, Gerald Pickering, vanavond laten weten.

Spengler heeft tientallen jaren geleden al zijn oma omgebracht. In 1981 bekende hij dat hij haar had doodgeslagen met een hamer. Tot 1998 zat hij vast voor dit misdrijf.

Dader kon zijn zus niet uitstaan

Vandaag bleek ook dat de man een getypte brief achterliet waarin hij schreef de hele buurt te willen platbranden en te willen doen ‘wat ik het liefste doe: mensen vermoorden’.

Nadat hij zijn celstraf had uitgezeten trok hij in bij zijn moeder en zus. Hij raakte van slag toen in oktober zijn moeder overleed en kon zijn zuster niet uitstaan, zei een buurman, Roger Vercruysse.

“Hij bleef aan de ene kant van het huis en zij bleef aan de andere kant.”

Spengler stak gisterochtend het huis in brand en wachtte de komst van de brandweer en politie af, gewapend met een revolver, een jachtgeweer en een halfautomatisch geweer. Hij schoot twee brandweermannen dood en verwondde twee anderen.

De eerste politieagent die ter plaatse arriveerde schoot terug en joeg hem op de vlucht. Later schoot Spengler zichzelf door het hoofd. Volgens Pickering heeft de agent die Spengler verjoeg ‘heel waarschijnlijk veel levens gered’.

Een van de wapens die de politie bij Spengler vond was een .223-kaliber Bushmaster, hetzelfde type dat de 20-jarige Alan Lanza eerder deze maand gebruikte bij zijn moordpartij op een basisschool in Newtown in Connecticut.

Spengler mocht geen wapens bezitten

Met zijn strafblad mocht Spengler geen wapens bezitten. Volgens officier van justitie Sandra Doorley van Monroe County leed Spengler na zijn ontslag uit de gevangenis een rustig en onopvallend bestaan.

Pickering zei dat Spengler een brief van twee tot drie kantjes heeft achtergelaten, waaruit geen motief gedestilleerd kan worden. De politiechef wilde niet de volledige inhoud vrijgeven, maar las één zin voor:

“Ik moet mij nog gereed maken om te zien hoe veel van de buurt ik kan platbranden en doen wat ik het liefste doe: mensen vermoorden.”

    • Annemarie Coevert