Moordenaar Amerikaanse adviseur was Iraanse

Afghaanse agenten bewaken het hoofdkantoor in Kabul. Foto AP/Musadeq Sadeq

De vrouw die gisteren een Amerikaanse adviseur doodde op het hoofdkantoor van de politie in Kabul kwam niet uit Afghanistan, maar uit Iran. Ze kwam het kantoor binnen dankzij een valse Afghaanse ID-kaart, meldt persbureau AP.

Onderzoek naar de vrouw wijst verder uit dat ze geen banden heeft met militanten. Dankzij het identiteitsbewijs kon ze het hoofdkwartier binnendringen, waarna ze het vuur opende op de Amerikaan, de 49-jarige Joseph Griffin.

De aanslag vormde de zoveelste aanval ‘van binnenuit’, waardoor het nut van de NAVO-trainingsmissie meer en meer in twijfel getrokken wordt. Het is wel de eerste keer dat een dergelijke aanval door een vrouw wordt uitgevoerd, aldus AP.

Ruim vijftig militairen omgebracht in 2012

Dit jaar zijn meer dan vijftig internationale militairen omgebracht door Afghaanse soldaten of politiemensen. Een aantal andere incidenten die te boek staan als ‘van binnenuit’ wordt nog onderzocht. Ook meer dan vijftig Afghanen die voor de veiligheidsdiensten van de regering werkten kwamen dit jaar om het leven door aanvallen van hun eigen collega’s.

De toenemende mate waarin Afghaanse politiemensen zich tot hun buitenlandse collega’s richten zorgt voor meer en meer twijfel over of het land wel voor zijn eigen veiligheid kan zorgen als de NAVO-troepen zich eind 2014 grotendeels teruggetrokken hebben. De Talibaan claimt dat incidenten als die van vandaag aantonen dat er steeds meer verzet is tegen zowel buitenlandse militairen als de Afghaanse regering.

    • Annemarie Coevert