Longreads feestdagen: kerstverlichting is al sinds 1880 niet meer weg te denken

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het verhaal gaat dat Martin Luther de eerste was die een kaars plaatste op een boom, geïnspireerd door een mooie sterrennacht op een zestiende-eeuwse kerstavond. Pas honderd jaar later duikt de eerste echte voorloper van de kerstboom op. Duitse Christenen komen met de lichstock, een houten frame voor kaarsjes.

Brian Murray, student aan Yale University en journalist bij Yale Daily News, dook een paar jaar geleden in de fascinerende geschiedenis van de kerstverlichting. Zoals bekend is in Amerika de lichtversiering niet meer weg te denken - neem dit huis met 35.000 lampjes - maar Murray schrijft dat Thomas Edison in 1880 al met een soortgelijk gevoel voor show en marketing de eerste elektrische kerstverlichting presenteerde.

“During the 1880 Christmas season, he constructed an eight-mile underground wiring system in order to power a grand light display on the grounds of his Menlo Park factory. Situated along the railroad that passed between Manhattan and Philadelphia, Edison’s light display so enraptured passers-by that one reporter labeled him “the enchanter.” The light show was a sensationalist bit of self-promotion and part of a bid to gain a contract to power Manhattan with electricity. It was the first time (but hardly the last) that Christmas sentiment was used as a shrewd marketing tool. In 1900 retail stores began stringing lights in their windows, taking advantage of Edison’s tactics and starting a trend that has lasted until the present day.”

Lees het hele verhaal van Brian Murray bij History Matters (pdf) (7.341 woorden).

    • Lex Boon