Lees hier hoe Anne Jan Roeleveld de kersttoespraak van Beatrix vond

De RVD kondigde gisteravond aan een diepgaand onderzoek in te stellen naar het “lek” van de kersttoespraak van koningin Beatrix. Anne Jan Roeleveld, degene die de toespraak vroegtijdig wist te bemachtigen, schrijft op zijn blog hoe kinderlijk eenvoudig dat was.

ANP / Bas Czerwinski

De RVD kondigde gisteravond aan een diepgaand onderzoek in te stellen naar het “lek” van de kersttoespraak van koningin Beatrix. Anne Jan Roeleveld, degene die de toespraak vroegtijdig wist te bemachtigen, schrijft op zijn blog hoe kinderlijk eenvoudig dat was.

Roeleveld, een 24-jarige online marketeer, schrijft dat hij gisteravond besloot een kijkje te nemen op de site van het koninklijk huis toen hij hoorde dat de RVD bekend had gemaakt dat het thema van de kersttoespraak van de koningin ‘vertrouwen’ was. Toen hij vervolgens wat video’s op de site bekeek, besloot hij op basis van de url’s van de video’s te proberen de toespraak van dit jaar op z’n beeld te krijgen. Met onverwachtse gevolgen:

“Toen ik de datum en video ID in de link zag was het vrij eenvoudig om de datum op 25 december 2012 te zetten en het ID te verhogen. De link naar de kersttoespraak, die eigenlijk pas morgen 25 december 2012 om 13.00 uur live mocht, werkte al. Ik kon het eerst niet geloven en dacht dat het om een toespraak van vorig jaar ging. Maar niets bleek minder waar. De video bleek zondag 23 december om 12:33 uur al online te zijn geplaatst.”

Twitter avatar annejan88 Anne Jan Roeleveld BREAKING: Zojuist kersttoespraak van morgen gevonden met beetje datum ophogen in url. Echt bizar. http://t.co/PqNsnTZH

Video met toespraak niet voorzien van unieke hash

De RVD erkende in in reactie op het uitlekken van de video dat de toespraak inderdaad al klaarstond op het zogeheten video hosting platform rijksoverheidsvideo.nl. Maar de RVD beweert dat het bestaan voorzien was een numerieke code, naast een datumcode. “Het gaat dus om meer dan alleen het veranderen van een jaartal”, aldus de RVD.

Roeleveld spreekt in zijn blog tegen dat de video op een speciale manier was beveiligd:

“De code waar de RVD over spreekt lijkt simpelweg het ID van de video te zijn. Het is in ieder geval geen unieke hash (bijvoorbeeld: 6b82b078b10595de094a02b978390df0) die vaak gebruikt wordt om dit soort ontdekkingen te voorkomen. NOS.nl linkt bijvoorbeeld altijd op deze manier naar bestanden: (http://content1b.omroep.nl/b9c0a0bd05afc5334d86d56ac0efbcf8/
50d93e73/nos/docs/251211_kersttoespraak.pdf). Op deze manier kan de link naar het bestand nooit ontdekt worden.”

Aan het einde van zijn blog wijst Roeleveld er nog even fijntjes op dat het vernieuwen van de site van het koninklijk huis eind 2011 zo’n 300.000 euro kostte. Daarom zou je zo’n domme fout niet verwachten, vindt Roeleveld.