Kerstdiner: we eten vanavond en morgen met z’n allen 2,4 miljoen dieren

Vleeswaren liggen uitgestald bij supermarkt Jumbo in Leidschendam. De winkels werden druk bezocht tijdens de dagen voor kerst.. Foto ANP / Bas Czerwinski

Kerst staat voor veel mensen gelijk aan gezelligheid, maar vooral ook aan (veel) eten en drinken. De Nederlandse Vegetariërsbond berekende dat we met z’n allen vandaag en morgen zo’n 2,4 miljoen dieren eten. Trend bij het kerstdiner: we staan minder lang in de keuken.

De afgelopen dagen regende het onderzoekjes en berichten over de eetgewoonten van de Nederlander tijdens de kerst. De bond van vegetariërs kwam vol afschuw tot de conclusie dat we meer dan twee miljoen dieren oppeuzelen vandaag en morgen. Rollande, kip en kalkoen zijn de populairste vleesgerechten. Vandaag en morgen worden drie keer zoveel dieren gegeten als op andere dagen. Kerst verwordt volgens de Nederlandse Vegetariërsbond steeds meer tot “een feest van overdadig vleeseten”.

Diervriendelijk en duurzaam eten met kerst is overigens nog zo makkelijk niet. Natuur en Milieu meldde afgelopen week dat maar 9 van de 23 supermarktketens duurzaam vlees in de schappen hebben liggen. Albeet Heijn heeft wat dat betreft het beste aanbod. De recepten van topkok Jamie Oliver uit AH’s kookblad Allerhande bevatten relatief veel duurzaam vlees of zijn vegetarisch.

Foto ANP / Roos KooleFoto ANP / Roos Koole

Kerstdiner moet vooral snel klaar zijn

Over de recepten van Jamie Oliver gesproken: de topkok publiceerde onlangs het boekje 15 minuten. De trend dat we allemaal lekker snel en eenvoudig willen koken is ook met kerst zichtbaar, zei manager Rutger Anema van Allerhande onlangs. Zo’n zes miljoen Nederlanders eten vandaag of morgen iets uit zijn blad, terwijl het de afgelopen jaren meer in was om met kerst uitgebreid te koken. Een klein groepje doet volgens Anema nog steeds en “speelt thuis restaurantje”.

Veel mensen gaan koken vandaag of morgen natuurlijk helemaal niet en gaan lekker uit eten. Het grootste kerstdiner van 2012 vindt plaats bij megawokrestaurant De Mallejan in Maarssen, schreef NRC Handelsblad dit weekend. Duizenden Nederlanders geven zich daar over aan de Chinese keuken. Vandaag verwacht het naar eigen zeggen grootste Chinese restaurant van Europa zo’n tweeduizend gasten, in twee shifts.

De Mallejan ligt tussen de weilanden en autogarages aan de rand van Utrecht, zo schreven Carola Houtekamer en Hester van Santen in NRC:

De Mallejan ligt tussen de weilanden en autogarages aan de rand van Utrecht. Een Chinees universum, dat parallel draait aan het Nederlandse, met Chinese koks die alleen Mandarijn spreken, Chinese bediening, Chinese ingrediënten, Chinese efficiëntie. [...] Elke avond, maar vooral in het weekend, loopt het restaurant vol. Dan eten er jonge, Chinese jonge vrouwen in glanzende feestjurken en op duizelingwekkend hoge hakken, om een bruiloft te vieren. En verderop in de zaal zitten weldoorvoede echtparen uit de Utrechtse arbeiderswijk Ondiep, Marokkaanse stelletjes met hun baby in de maxi-cosi naast de tafel, Surinaamse vriendinnengroepjes. En met Kerstmis zal dat ook gebeuren.

Chinees wokrestaurant de Mallejan in Maarssen organiseert vanavond het grootste kerstdiner van Nederland. Foto NRC / Ilvy NjiokiktjienChinees wokrestaurant de Mallejan in Maarssen organiseert vanavond het grootste kerstdiner van Nederland. Foto NRC / Ilvy Njiokiktjien

Kijk uit: kom vanavond niet voor de mast te zitten

Of je nu vanavond thuis of in een restaurant eet, kijk uit dat je niet voor de mast komt te zitten. Ja, je leest het goed. ‘Voor de mast zitten’ betekent zoveel eten op je bord scheppen of opgeschept hebben gekregen dat je je bord niet leeg krijgt. Het genootschap Onze Taal waarschuwde ons daar gisteren via Twitter voor.

Twitter avatar onzetaal Onze Taal Mensen, kijk uit dat je niet voor de mast komt te zitten bij het kerstdiner. http://t.co/AoH1Hcaa #spreekvandeweek

Over de herkomst van de uitdrukking schrijft Onze Taal:

Van Dale (2005) en F.A. Stoett vermelden dat voor de mast vermoedelijk een verbastering is van vermast. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) betekende dit ‘door iets overweldigd’, ‘overladen’, ‘machteloos’, ‘vermoeid’. Vermast was vroeger een tamelijk gewoon woord, maar het is nu niet meer algemeen in gebruik. Van Dale vermeldt het overigens nog wel, in de betekenis ‘afgemat, uitgeput’. [...] Het van vermassen en/of vermasten afgeleide vermast is dus – toen het niet meer werd herkend – mogelijk verminkt tot voor de mast in de uitdrukking voor de mast zitten. Misschien associeerde men het voedsel op een bord, dat een enorme berg lijkt als je echt geen trek meer hebt, met de hoogte van een mast.