Instagram aangeklaagd wegens verandering gebruikersvoorwaarden

Fotobedrijf Instagram, een dochterbedrijf van Facebook, is aangeklaagd wegens een poging van het bedrijf de gebruikersvoorwaarden te veranderen. Instagram zou foto’s van gebruikers willen gaan inzetten voor advertenties, hoewel het dat een paar dagen geleden weer ontkende.

Foto AFP / Lionel Bonaventure

Fotobedrijf Instagram, een dochterbedrijf van Facebook, is aangeklaagd wegens een poging van het bedrijf de gebruikersvoorwaarden te veranderen. Instagram zou foto’s van gebruikers willen gaan inzetten voor advertenties, hoewel het dat een paar dagen geleden weer ontkende.

Onder een groot deel van de 100 miljoen gebruikers van Instagram ontstond vorige week grote onrust toen bekend werd dat de foto-app de gebruikersvoorwaaarden per 16 januari zou gaan aanpassen. Instagram zou adverteerders in staat willen om foto’s van gebruikers in te zetten voor campagnes, zonder dat de maker van de foto daarvoor een vergoeding krijgt of er iets over te zeggen heeft.

Als gevolg van de storm van protest die uitbrak na de bekendmaking schreef mede-oprichter Kevin Systrom op zijn blog dat de verandering van de gebruikersvoorwaarden niet doorgaat. Systrom had eerder nog gezegd dat gebruikers de nieuwe voorwaarden verkeerd hadden geïnterpreteerd en dat Instagram slechts wilde gaan experimenteren met “innovatieve advertenties”. Een advocatenkantoor uit California heeft daarom nu namens een gebruiker een aanklacht ingediend, zo meldt persbureau Reuters. In de aanklacht staat:

“De vermeende concessies door Instagram in haar persbericht en de definitieve versie van de nieuwe voorwaarden waren niets meer dan een PR-campagne om de publieke onvrede aan te pakken.”

Een woordvoerder van Facebook zegt in een reactie tegen Reuters dat het bedrijf vindt dat de aanklacht onterecht is en kondigde aan dat Facebook zich “krachtig” tegen de aanklacht zal verdedigen.

Succesvol Instagram voor miljard dollar overgenomen

Instagram is een van de meest succesvolle internetbedrijven van het moment. Met de populaire foto-app die het bedrijf maakt kunnen de 100 miljoen klanten gemakkelijk foto’s bewerken en delen. Afgelopen april werd het bedrijf voor een recordbedrag van 1 miljard dollar (760 miljoen euro) overgenomen door Facebook.

    • Pim van den Dool