Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Golfstaten willen einde aan Iraanse bemoeienis en ‘slachtpartijen’ Syrië

Van links naar rechts de Saoedische kroonprins Salam bin Abdul Aziz Al Saud, de koning van Bahrein Hamad bin Isa Al Khalifa, de kroonprins van Qatar Sheik Tameem Al Thani en de emir van Koeweit Sheik Sabah Al Ahmad Al Sabah. Foto AP / Hasan Jamali

De leiders van de Arabische Golfstaten willen dat er een einde komt aan de bemoeienis van Iran met hun binnenlandse politieke aangelegenheden. Ook riepen ze de internationale gemeenschap vanochtend op een top in Bahrein op het bloedvergieten in Syrië te stoppen.

De secretaris-generaal van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC) gaf vanochtend de slotverklaring uit van de top, die twee dagen heeft geduurd. De GCC bestaat uit Saoedi-Arabië, Qatar, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. Vanuit Manama, de hoofdstad van Bahrein, riepen de landen Iran te stoppen te “interveniëren” in de zaken van de Golfstaten.

De Golfstaten zijn als de dood voor Iran, dat mogelijk aan kernwapens werkt, schreef onze buitenlandredacteur Carolien Roelants eerder dit jaar in NRC Handelsblad:

Met name Saoedi-Arabië ziet het Iran van de ayatollahs met en zonder nucleair akkoord als een groot gevaar. Shi’ieten worden door de ultraconservatieve sunnieten die in het koninkrijk de doorslag geven, als minderwaardig beschouwd. Maar het Iraanse regime wierp zich na zijn machtsgreep in 1979 ook nog eens op als pleitbezorger voor de ware islam, als rivaal van de Saoedische hoeders van de islamitische heilige plaatsen.

GCC wil dat ‘slachtpartijen’ in Syrië stoppen

In de slotverklaring deed de GCC ook een beroep op de internationale gemeenschap om een einde te maken aan het bloederige conflict in Syrië. De Golftstaten wil “serieuze en snelle” actie om het geweld te beëndigen, dat volgens de GCC indruist tegen het internationaal recht. Ook roepen de Golfstaten internationale hulporganisaties op de bevolking van Syrië bij te staan.

De Golfstaten hebben de afgelopen maanden vaker opgeroepen tot actie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De Arabische landen zien het Syrische regime het liefst verdwijnen omdat Assad een trouwe bondgenoot is van Iran.