Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Deetman: al miljoenen uitgekeerd aan misbruikslachtoffers

De commissie-Deetman heeft een onderzoek gedaan naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk. Foto ANP / Roel Rozenburg

Slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk hebben in het afgelopen jaar bijna allemaal een schadevergoeding gekregen. In totaal is er voor enkele miljoenen euro’s uitgekeerd. Dat zei Wim Deetman, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de misstanden, vanochtend op Radio 1.

De bedragen verschillen per slachtoffer, benadrukte Deetman. Volgens hem zijn er kleine en grote gevallen. Deetman kan geen taxatie geven waar het uiteindelijke bedrag op uitkomt. Volgens hem is nu het belangrijkste dat de kerk “enigszins iets goed kan maken” en daarmee “in het reine kan komen”.

De commissie-Deetman deed vorig jaar onderzoek naar seksueel misbruik in katholieke instellingen. Uit het rapport bleek dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt. Het misbruik was bekend binnen de ordes en bisdommen.

Beluister hieronder het NOS-interview met Deetman:

Deetman: aanbevelingen serieus genomen

Volgens Deetman krijgen de slachtoffers behalve geld nu ook de nodige aandacht vanuit de kerk. “De aanbevelingen zijn serieus genomen”, aldus Deetman. “De bisschoppenconferentie maakt daar veel werk van. Men volgt de zaken en als er problemen zijn, wordt er open naar gekeken.” Volgens Deetman was het voor de slachtoffers vooral verschrikkelijk dat ze jaren aan hun lot zijn overgelaten.

Deetman is inmiddels bezig met een vervolgonderzoek naar misbruik van minderjarige meisjes binnen de katholieke kerk. Hij verwacht dat eind februari het eindrapport wordt gepresenteerd. Deetman wilde nog niet vooruit lopen op de conclusies, wel liet hij weten dat aan enkele schrijnende gevallen al hulp en een schadevergoeding is aangeboden. “Dat moet niet wachten”, zei hij.