Bankdirecteur wordt premier van tussenkabinet op Curaçao

Demissionair premier Gerrit Schotte van Curacao (links), samen met parlementariers, begin oktober tijdens een persconferentie in zijn partijgebouw. Foto ANP / Prince Victor

De directeur van de Postspaarbank op Curaçao, Daniel Hodge, wordt tussenpremier op het eiland. Hij gaat leiding geven aan een zakenkabinet dat de komende zes maanden het begrotingstekort van Curaçao moet aanpakken. Zijn kabinet wordt vermoedelijk op 2 januari geïnstalleerd.

De NOS meldt dat er over een half jaar een politiek kabinet komt dat het zakenkabinet van Hodge moet opvolgen. Naast het aanpakken van de financiële problemen vraagt ook de gezondheidszorg op Curaçao om aandacht.

Bankdirecteur Hodge krijgt in het tussenkabinet gezelschap van een aantal andere deskundigen. De directeur van de Inspectie Volksgezondheid wordt de komende maanden de minister van Volksgezondheid; de inspecteur-generaal voor Onderwijs gaat het ministerie van Onderwijs leiden.

Al maanden politieke crissfeer op Curaçao

De parlementsverkiezingen op Curaçao werden in oktober gewonnen door de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels. De verkiezingen volgden op het naar huis sturen van het kabinet van premier Gerrit Schotte in september. Pueblo Soberano en Schotte’s MFK werden bij de verkiezingen de grootste partijen en wilden samen gaan regeren, maar kregen ruzie.

Vorige maand werd er een coalitie gevormd rond de partij van Wiels, maar uiteindelijk werd besloten eerst een zakenkabinet te laten regeren. Curaçao heeft sinds het twee jaar geleden een autonoom land werd binnen het koninkrijk der Nederlanden het begrotingstekort dusdanig laten oplopen dat het in juli door Nederland onder curatele is geplaatst.

    • Pim van den Dool