Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Zijn de meeste albino's van Afrikaanse afkomst?

Eva van Driel uit Rotterdam zag in een tijdschrift een fotoreportage over albino’s. Klopt het, vraagt ze, dat er onder het Afrikaanse ras meer albino’s voorkomen dan bij andere rassen?

Dat klopt inderdaad, weet Albert Wolkerstorfer, dermatoloog bij de Stichting Nederlands Instituut Pigmentstoornissen (SNIP). Bij het Kaukasisch ras (Europeanen, Noord-Afrikanen en West- en Zuid-Aziaten) komt albinisme bij één op de 39.000 mensen voor. Bij het negroïde ras, dat vooral in Afrika voorkomt, gaat het om één op de 28.000 mensen.

Nog specifiekere cijfers heeft Marjolein Geurts, voorzitter van de Stichting Albino’s in Afrika: „Rondom het Victoriameer, in Oost-Afrika, wordt zelfs één op de 2000 tot 5000 baby’s met albinisme geboren.” Het is een grove schatting, beseft Geurts, omdat niet alle albino’s in het gebied worden geregistreerd. In Nederland gaat het volgens haar om één op de 17.000 baby’s.

Hoe dat verschil tussen de hoeveelheid Afrikaanse en ‘blanke’ albino’s is ontstaan, valt volgens Geurts als volgt te verklaren: „Het is een erfelijke aandoening en omdat mensen zich rondom het Victoriameer meestal voortplanten in clans, is de kans groter dat albinisme daar wordt doorgegeven.”

Albinisme is het onvermogen van het lichaam om pigment aan te maken. Dat resulteert in een witte huid, witte haren en lichte (vaak hele slechte) ogen. Een van de grootste problemen rondom de aandoening is volgens Geurts de gezondheid. Albino’s verbranden heel snel door de zon en hebben hierdoor een grotere kans op huidkanker. „Helemaal in Afrika, waar het leven zich voornamelijk op straat afspeelt en mensen vaak geen zonnebrandcrème gebruiken.” Veel albino’s halen hun dertigste levensjaar dan ook niet.

Een ander probleem is dat albino’s, met name in Afrika, vaak worden gediscrimineerd. Geurts: „Soms worden kinderen door hun familie verstoten, of de vader verlaat de moeder omdat hij niet gelooft dat een blank kind van hem kan zijn.” In een aantal gebieden in Afrika gelooft men dat ze een geneeskrachtige werking hebben. Haren en lichaamsdelen van de albino’s worden gebruikt om bijvoorbeeld medicijnen te maken.