Woudagemaal op stoom - ‘geen hoogwateroverlast met Kerst’

De ondergelopen Waalkade bij Tiel. Hoog water leidt tot problemen, maar ernstige overlast blijft waarschijnlijk uit met Kerst. Foto ANP / Koen Van Weel

Het Woudagemaal in Friesland begint zo rond deze tijd met het wegpompen van overtollig regenwater. De hevige regenval in aanloop naar Kerst maakt dat het tachtig jaar oude gemaal wordt ingezet. Dat gebeurt alleen als extra capaciteit nodig is om het waterpeil in Friesland te verlagen.

Een woordvoerder van het Wetterskip Fryslân liet eerder vandaag aan persbureau Novum weten dat rond drie uur vanmiddag het Woudagemaal op stoom is en begint te pompen.

Hoge waterstand leidt waarschijnlijk niet tot problemen

Het overtollige water op de Friese boezem, het stelsel van meren en kanalen, wordt via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal bij Stavoren naar het IJsselmeer gepompt. Normaal wordt het Friese waterpeil verlaagd door water te spuien, maar door de hoge waterstand op het Lauwersmeer en de Waddenzee is dat voorlopig nauwelijks mogelijk.

De woordvoerder van Wetterskip Fryslân verwacht echter dat het hoogwater, mede door de inzet van het Woudagemaal, niet tot problemen leidt. Ook in de rest van het land leidt de vele regenval nog niet tot grote problemen.

Rijkswaterstaat verwacht dat dit ook zo zal blijven tijdens Kerst. Al blijft Rijkswaterstaat vooral de situatie in en rond de Rijn en de Maas wel nauwlettend in de gaten houden, zegt een woordvoerder tegen nos.nl.

Het Woudagemaal komt op stoom:

Waterstand Rijn bij Lobith na Kerst weer richting piek

Volgens de woordvoerder kan de waterstand in de Rijn bij Lobith na de Kerst wel weer een piek bereiken. Aan het einde van deze ochtend stond het waterpeil op bijna 13 meter boven NAP. Verwacht wordt dat tijdens de Kerstdagen het peil stijgt naar zeker 14 meter boven NAP.

De Gelderlander meldt dat de gemeente Rheden delen van de uiterwaarden van de IJssel heeft afgesloten. Ook voetgangers mogen vanwege mogelijk gevaar het gebied niet meer in.

En dat is niet alleen voor hun eigen veiligheid. Voetgangers kunnen ook gevaar opleveren voor dieren. Reeën zoeken hoger gelegen droge plaatsen op als de uiterwaarden onderlopen. Als ze daar van een voetganger schrikken kunnen ze in paniek het water in rennen of de weg op springen.

Woudagemaal werd voor het laatst in januari ingezet

Het Woudagemaal werd begin januari voor het laatst ingezet, schrijft Novum. Ook toen moesten alle zeilen worden bijgezet om het noorden van Nederland droog te houden.

Het gemaal kan zes miljoen kubieke meter per dag wegpompen. Volgens het gemaal kan zo in twee dagen het hele Sneekermeer worden leeggepompt. Het grootste nog werkende gemaal in Nederland (uit 1920) staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.