Wielerbond hoopt dat renners nu het eerlijke verhaal vertellen

Bij de Rabo-ploeg werd structureel doping gebruikt, onthulde deze krant. De KNWU doet nu een beroep op renners.

Na nieuwe onthullingen over dopinggebruik van de Rabobankploeg doet wielerbond KNWU een klemmend beroep op oud-renners. „Ik hoop dat ze zo snel mogelijk het eerlijke verhaal vertellen”, zegt voorzitter Marcel Wintels. „Wielrenners zullen zichzelf en de sport een grote dienst bewijzen als zij de komende weken vertellen hoe de wielrennerij in die tijd in elkaar stak.”

Zaterdag berichtte deze krant over jarenlang en structureel dopinggebruik bij de voormalige Rabobankploeg. In het verhaal bevestigde Michael Boogerd dat hij betalingen had verricht aan de veroordeelde Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner. „Dat was niet voor doping, maar voor vitamines”, stelde Boogerd.

Boogerd moest het dit weekend ontgelden op Twitter. „Die neus van Boogerd wordt steeds langer”, tweette @joska52. En @Cinglewim schreef cynisch dat hij zou afreizen naar Oostenrijk: „Daar is de vitamine C een stuk goedkoper.”

Tegenover de NOS leek Michael Boogerd dit weekend ineens toe te geven dat hij doping had gebruikt. „Ga eerst maar eens bij mijn ploeggenoten langs, want als ik als enige hier ga zeggen wat ik allemaal weet, ben ik straks de kop-van-jut”, zei de oud-renner. De toespeling werd meteen in de media opgepikt. Maar tegen deze krant zei Boogerd vanmorgen dat hij verkeerd is begrepen. „Het was niet mijn bedoeling om een bekentenis te doen. Maar ik begrijp dat mijn geloofwaardigheid in het geding is.”

Een andere renner deed dit weekend zo’n bekentenis wel – zij het anoniem. De NOS citeerde uitgebreid uit een verklaring van een niet met name genoemde voormalige renner van Rabobank. Volgens de anonieme renner heeft het team besloten epo te gaan gebruiken na de dramatisch verlopen Tour van 1999. „We zeiden: we kunnen twee kanten op; of we stoppen of we gaan ook gebruiken. En dat is toen gebeurd.”

De KNWU heeft onlangs een onderzoekscommissie ingesteld die het dopinggebruik moet blootleggen. De commissie, onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager, begint na de feestdagen met gesprekken met (oud-)renners en leidinggevenden. De renners worden niet onder ede gehoord en verklaringen zullen vertrouwelijk blijven.

Renners die bereid zijn schoon schip te maken, kunnen rekenen op coulantie van de Nederlandse Dopingautoriteit. „Wij zijn bereid, binnen de regels, te praten over strafvermindering’’, zegt directeur Herman Ram. Hij bevestigt dat er met renners wordt gesproken over een mogelijke schikking. Volgens Ram wordt het beeld langzaam duidelijk. „We zijn bezig de kleurplaat in te vullen.”

    • Dolf de Groot
    • Steven Derix