Waterschappen ondernemen actie tegen hoogwater

TIEL - Een meisje fietst over de ondergelopen Waalkade in Tiel. ANP / Koen van Weel

Waterschappen hebben op diverse plaatsen in Nederland voorzorgsmaatregelen genomen tegen hoogwater. Langs de Maas worden waar nodig demontabele dijken opgebouwd, pomplocaties ingericht en beekmondingen afgesloten, schrijft persbureau Novum.

Ook worden sluisdeuren gesloten en op enkele plekken zandzakken neergelegd, melden de betrokken waterschappen. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is de waterstand in de rivieren sterk toegenomen. Plaatselijk kwamen daardoor kades, uiterwaarden en percelen blank te staan. Behalve langs de Maas worden ook maatregelen genomen langs onder meer de Aa, de Lek, de IJssel en de Roer.

Volgens de waterschappen zijn tot nu toe geen grote problemen gemeld. Die zullen naar verwachting voorlopig ook uitblijven. In de komende dagen zakt het water mogelijk weer wat. Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag kan het peil daarna weer stijgen.

Eerder vanmiddag kwamen de waterschappen in het noorden ook al in actie vanwege hoogwater. Zo is het ruim tachtig jaar oude Woudagemaal ingezet om het waterpeil in Friesland te verlagen.

    • Jeannine Julen