‘Waar vliegt hij nu?’ Vanavond bellen tienduizenden kinderen met NORAD

Een vrijwilliger bij NORAD staat een kind te woord over de locatie van de Kerstman. Foto Flickr / NORAD Tracks Santa

Het begon in 1955 als een misverstand, maar is sindsdien een jaarlijkse traditie: NORAD, de organisatie die waakt over het luchtruim van de VS en Canada, brengt op Kerstavond in kaart waar de Kerstman vliegt en neemt tienduizenden telefoontjes aan van kinderen. Ook vanavond zit er weer een groot team van vrijwilligers klaar.

Dat begon allemaal met een tikfoutje. We gaan terug naar 24 december 1955: een vestiging van warenhuisketen Sears wilde voor Kerst iets leuks organiseren plaatste daarom een advertentie in lokale krant van Colorado Springs. Ze noemden een telefoonnummer en zeiden dat het het nummer van de Kerstman was; kinderen konden hem bellen en vragen stellen. Er zaten mensen klaar om de kinderen te woord te staan. Maar: het nummer klopte niet.

Kinderen die de advertentie zagen en het nummer belden, kregen de Continental Air Defense Command (CONAD) aan de lijn, de voorloper van NORAD. De kolonel die op die Kerstavond van 1955 de leiding had, droeg zijn personeel op om alle kinderen dan maar te vertellen waar de Kerstman vloog. Ze waren er immers om het luchtruim te monitoren.

Anno 2012: Twittervolgers, Facebooklikes en YouTube-filmpjes

Het werd een traditie en sindsdien kunnen kinderen elk jaar op 24 december NORAD bellen om te vragen waar de Kerstman met zijn rendieren vliegt. Tegenwoordig zijn het vrijwilligers die de (volgens cijfers uit 2009) 70.000 telefoontjes en 12.000 e-mails beantwoorden.

Kinderen uit tweehonderd verschillende landen bezoeken jaarlijks de website, waar ook wordt bijgehouden hoeveel cadeautjes er al bezorgd zijn. Het Twitteraccount heeft meer dan honderdduizend volgers en op Facebook telt NORAD tracks Santa meer dan een miljoen likes. En er is, uiteraard, een app.

Twitter avatar NoradSanta NORAD Santa #Santa just stopped off in Sapporo, Japan! Kurisumasu Omedeto! #NORAD

Voor dit jaar maakten de mensen van NORAD onder meer deze video, waarin ze de Kerstman bellen om de procedure alvast door te spreken. Ge-wel-dig acteerwerk.

Michelle Obama: ja, hij vliegt nu boven Finland

Dat het inmiddels een belangrijke traditie is, werd vorig jaar nog eens onderstreept toen Michelle Obama aanschoof om telefoontjes te beantwoorden. Zij sprak met kinderen uit Hawaï, zoals met Summer:

SUMMER: Hello.
MRS. OBAMA: Hi, Summer? Is this Summer?
SUMMER: Can you tell me where Santa is?
MRS. OBAMA: I can. Right now, I am looking at the tracker and I can see a dot on the satellite screen. It says that Santa, right now, is flying over Finland. So right now --
SUMMER: Wow.
MRS. OBAMA: Yeah, he is over Finland. And I can see a glowing light, and it looks like, from the satellite, that he’s got all nine reindeer with him, and it looks like his sleigh is pretty full. It looks like a full sleigh of toys. So I hope you’ve been good this year. Summer, have you been?
SUMMER: Yeah.
MRS. OBAMA: What are some of the things you want from Santa?
SUMMER: A Clawdeen Monster High Doll.
MRS. OBAMA: Uh-huh. Sounds exciting.
SUMMER: With a pair of shoes.
MRS. OBAMA: With the shoes? Excellent. Well, it looks like Santa has got a lot of toys ready for good little boys and girls, so -- but Santa only comes to your house after he knows you’re asleep. So no matter where he is in the world, you’ve got to be asleep, okay?
SUMMER: Okay.
MRS. OBAMA: I know it’s an exciting night, but you’ve got to settle in, cuddle up, and in the morning, Santa will arrive, okay?
SUMMER: Uh-huh.
MRS. OBAMA: All right. Well, merry Christmas, Summer. Thanks for calling.
SUMMER: Thank you, First Lady.
MRS. OBAMA: Okay. Bye-bye, sweetie.
SUMMER: Bye.

Inmiddels zijn de lijnen open voor de editie van 2012. De 1.250 vrijwilligers zijn 24 uur lang bereikbaar voor kinderen over de hele wereld.

Ook Google heeft vandaag een Santa Tracker. Op een wereldkaart kun je de Kerstman volgen, waarbij linksboven ook zijn spoorboekje getoond wordt. Vreemd is wel dat het aantal afgeleverde cadeautjes een stuk lager ligt dan bij NORAD (6,5 miljoen om 548 miljoen om 13:50 uur vanmiddag).

    • Peter Zantingh