Ga de winterdepressie te lijf: geef met Kerst vooral cadeautjes weg

Met Kerst hoopt menigeen natuurlijk vooral mooie cadeaus te krijgen – net als een paar weken terug met Sinterklaas. Maar wat blijkt: met name door cadeautjes weg te geven word je pas echt gelukkig. Tenminste, dat is wat deze video van AsapScience ons leert.

Een jongetje in het Poolse Warschau loopt langs lichtgevende cadeaus die dienen als Kerstversiering. Van cadeautjes weggeven word je ook vooral zelf gelukkiger, stelt een video van AsapScience. Foto AP / Alik Keplicz

Met Kerst hoopt menigeen natuurlijk vooral mooie cadeaus te krijgen - net als een paar weken terug met Sinterklaas. Maar wat blijkt: met name door cadeautjes weg te geven word je pas echt gelukkig. Tenminste, dat is wat deze video van AsapScience ons leert.

Maakt geld gelukkig? Dat is het onderwerp van de korte uiteenzetting in het onderstaande filmpje. En het antwoord is: ja, zolang je het geld maar op de juiste manier spendeert. En dat betekent dat je het juist niet allemaal aan jezelf moet uitgeven. Evenmin is het verstandig om er uitsluitend dure, materiële zaken mee aan te schaffen.

Uit onderzoek is volgens AsapScience gebleken dat mensen het gelukkigst worden als zij hun geld voor een deel aan anderen besteden, er ‘ervaringen mee kopen’ (een mooie reis bijvoorbeeld, of een kaartje voor een concert) en het besteden aan de alledaagse dingen die het leven leuk maken (zoals een biertje met vrienden of vriendinnen in het café).

Kortom, wil je deze Kerst gelukkiger worden en tot ver na Oud & Nieuw je winterdepressie wegdrukken, dan doe je er goed aan nog snel even een kerstboom te kopen, morgen al je vrienden uit te nodigen en hen, terwijl de regen buiten met bakken uit de lucht komt, een klein cadeautje te geven. Of je doneert - let wel, voor je eigen geluk! - nu nog snel even aan Serious Request. Dat kan natuurlijk ook.

Nou, als dat geen fijne kerstgedachte is…

    • Niels Posthumus