Voetballen met Kerst is echt fantastisch

Collins John

Naam: Collins John

Leeftijd: 27 jaar

Sport:Voetbal

Prestaties: Ruim honderd Premier League-duels bij Fulham, 4 interlands in Oranje

Waar de eredivisievoetballers zijn uitgevlogen naar zonnige vakantieoorden of kerstdiners met familie, wordt in Engeland traditioneel gewoon gevoetbald met de feestdagen rond de jaarwisseling. Hoe bevalt dat Collins John, ex-speler van onder meer FC Twente en Fulham en nu onder contract bij het Noord-Londense Barnet?

„In het begin denk je: ‘Voetballen? Ik moet winterstop hebben om uit te rusten en wil Kerst met mijn familie vieren.’ Maar het is fantastisch om nu te voetballen. Eerste Kerstdag gaat iedereen lekker eten, Tweede Kerstdag gaan ze naar het voetbal. Dat is al zestig jaar traditie in Engeland. Mijn familie hoef ik niet te missen, want die komt vandaag al naar Londen.”

Barnet staat momenteel laatste in League Two, de vierde en laagste Engelse profdivisie. Op Tweede Kerstdag, Boxing Day, moeten jullie naar koploper Gillingham. Wat verwacht je van de wedstrijd?

„Thuis kregen we een pak slaag: 1-3. Ze doen het goed dit jaar, maar van geen enkel team in League Two denk ik ‘wauw’. Iedereen kan winnen van iedereen.”

Toch verliezen jullie van bijna iedereen. Hoe kan dat?

„We hebben een heel jong elftal. Het is al een paar keer achter elkaar gebeurd dat we in de laatste tien minuten een voorsprong weggeven. De geest is goed, maar we missen ervaring om punten uit het vuur te slepen.”

Kan Edgar Davids, die in oktober trainer-speler werd bij Barnet, voor het verschil zorgen?

„Dat denk ik zeker. Iedereen kijkt tegen hem op. Hij is een vechter en heeft vaker in teams gespeeld waar de verwachtingen hoger waren. Die ervaring neemt hij mee.”

Afgelopen tijd heb je elk jaar bij een andere club gespeeld en heb je zelfs in Iran en Azerbeidzjan gespeeld. Blijf je bij Barnet langer dan een jaar?

„Dat hangt ervan af of ik contractverlenging afdwing. Eerst moet ik vaker gaan spelen, nu zit ik vaak op de bank of zelfs op de tribune. In League Two zijn 46 wedstrijden, dus ik verwacht dat ik meer speeltijd krijg nu ik weer op conditie kom en anderen mogelijk geblesseerd raken of geschorst zijn. Daarom is dit drukke Kerstschema gunstig. Ik hoop mijn kans te kunnen pakken.”

Je begon bij Fulham in de Premier League, nu speel je in League Two. Kom je ooit terug op het niveau waar je begon?

„Dat weet je nooit. Misschien heb ik mijn hoogtepunt al gehad. Anderen beginnen laag en pieken op latere leeftijd, ik misschien andersom. Ik hoop bij Barnet aan spelen toe te komen, daarna zie ik wel verder. Ook in het voetbal is het crisis, je krijgt nog maar een contract voor één jaar. Als je dan moet kiezen tussen thuis zitten of naar Iran gaan, wat ook financieel aantrekkelijk is, weet ik het wel.”

    • Matthijs Keuning