Vier jonge schrijvers in en de krant Das Magazin

Wat is er fijner dat met een boek, krant of tijdschrift op de bank te kruipen tijdens de feestdagen? In samenwerking met het literair tijdschrift Das Magazin heeft nrc.next een selectie gemaakt uit de meest recente editie van het blad.

Wie zijn de auteurs?

Yannick Dangre (1987) had als prominente Vlaming vijf fouten in het Groot Dictee van 2011. Zijn taalkundige talenten houden daarmee niet op: hij publiceerde de roman Vulkaanvrucht, bekroond met de Vlaamse Debuutprijs, en de dichtbundel Meisje dat ik nog moet, genomineerd voor de C. Buddinghprijs. In zijn laatste roman, Maartse kamers, staan twee bejaarde homoseksuelen centraal – kwetsbare, onaangepaste en liefdevolle slachtoffers, net als de Gino uit dit verhaal: „Ringen van een al te makkelijke schietschijf.”pagina 22

Henk van Straten (1980) baarde vorig jaar opzien door op hetzelfde moment twee boeken uit te brengen: Salvador en Superlul. Dat laatste boek belandde op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Eerder schreef hij ook al twee boeken met een prominente ‘S’: Kleine stinkerd en Smet. Zijn personages zijn ongewoon voor boeken van jongere auteurs, zoals NRC Handelsblad schreef over Salvador: „Hierin nu eens niet een man die van zijn voetstuk kukelt, maar het, als ware het een realistische roman van Stendhal of Balzac, probeert te beklimmen.” Das Magazin zocht hem op in zijn werkomgeving.

pagina 24

Stephan ter Borg (1985) kon met zijn roman Orang-oetans drijven niet rekenen op een extreem gemengde ontvangst. Van „scherp, geestig en vilein” (NRC Handelsblad) tot „de schamele belevenissen van een jeugdige lamzak” (de Volkskrant). Ter Borg was redacteur van Propria Cures, het roemruchte studentenblad (‘Al 120 jaar vroeger beter’). Voor Das Magazin schreef hij deze aflevering in de rubriek ‘De handleiding’, waarin auteurs een literaire gebruiksaanwijzing voor een alledaags product schrijven.

pagina 26

Joost de Vries (1983) werd in 2010 gebombardeerd tot de nieuwe Harry Mulisch. Aanleiding was zijn debuutroman Clausewitz, volgens NRC Handelsblad ‘een keerpunt in de Nederlandse literatuur’. In zijn stukken voor Das Magazin lijkt hij te speuren naar een nieuwe vorm voor de culturele bespreking: een mijmerend betoog waarin hij op verhalende wijze de culturele kennis uit zijn De Groene Amsterdammer-artikelen combineert met overdenkingen uit zijn eigen leven.

pagina 27

Voor wie de smaak te pakken heeft, ligt de volledige editie van Das Magazin, met het herkenbare linnen omslag, in de winkel. Hierin onder andere bijdragen van Cees Nooteboom, Vjeze Fur en Hanna Bervoets. Het tijdschrift, opgericht in 2011 en onder hoofdredactie van Toine Donk en Daniël van der Meer, is ook verkrijgbaar via www.dasmag.nl.