Verlofaanvraag Jason W. onterecht afgekeurd - ‘beslissing onredelijk’

Hofstadgroep-verdachte Jason W. op archiefbeeld ten tijde van zijn proces in Amsterdam-Osdorp. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven moet opnieuw beslissen over een verlofverzoek van Jason W. Dat heeft de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald, meldt persbureau Novum.

Volgens de raad zijn er geen concrete aanwijzingen dat W., die lid was van de Hofstadgroep, zou willen ontsnappen.

Teeven wees een verlofverzoek eerder af, omdat W. op de lijst staat van gedetineerden bij wie een maatschappelijk risico of vluchtgevaar bestaat. Volgens de RSJ is daar echter geen sprake van. De beroepscommissie stelt dat het gedrag van W. in de gevangenis positief is.

W. werd twee jaar geleden veroordeeld tot dertien jaar cel. De destijds 18-jarige W. gooide in 2004 een handgranaat naar een arrestatieteam dat hem kwam oppakken in het Laakkwartier in Den Haag. Meerdere agenten raakten daarbij ernstig gewond. De Hoge Raad bevestigde de straf afgelopen zomer, maar verlaagde die wel met drie maanden omdat de behandeling van de zaak te lang duurde.

W. zit inmiddels acht jaar vast en volgens de RSJ is niet gebleken dat W. nog altijd deel uitmaakt van de Hofstadgroep of dat er aanwijzingen zijn dat hij tijdens een eventueel verlof de benen wil nemen. Daarnaast rond hij naar verwachting in januari een studie aan de Open Universiteit af. De beslissing van Teeven om geen verlof toe te wijzen is daarom ‘onredelijk’ en ‘onbillijk’.

Teeven moest vorige maand ook al opnieuw beslissen over een verlofaanvraag van Samir A. Ook toen was de afwijzing onvoldoende gemotiveerd. A., eveneens lid van de Hofstadgroep, werd in 2008 tot negen jaar cel veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.