Uitnodiging voor 'love like gorillas'

pop

Bruno Mars: Unorthodox Jukebox

Hitzanger Bruno Mars had het allemaal: een aantrekkelijk voorkomen, soepele danspassen, een vernuftige hand van produceren en een stem als het vederlichte broertje van Michael Jackson. Geen wonder dat hij nogal wat meisjesharten veroverde. Mars had bovendien meer te bieden dan formulepop: op zijn debuut-cd Doo-Wops & Hooligans (2010) verkende hij hoeken die voor een r&b-zanger niet voor de hand liggen, zoals een rock-’n-rollritme of reggaedeuntje. Bruno Mars leek een eigenwijze zanger/producer van wie wat te verwachten viel. Maar zijn tweede cd blijft achter bij de eerste cd. Melodieën, zoals van de ballades Treasure en Nathalie, zijn voor de hand liggend, en de stijl borduurt nadrukkelijk voort op Mars’ debuut. De teksten zijn soms bizar in hun platheid: zo doet Mars zich in Gorilla voor als een maniakale playboy die meisjes uitnodigt voor ‘love like gorillas’. Of is het ironie? Op sommige momenten laat Mars zijn brede muzikaliteit zien, in Locked Out Of Heaven bijvoorbeeld, dat soepel van rockabilly naar dancehall glijdt en ondertussen nog opzwepend is ook. Hoogtepunt is Money Make Her Smile, dat Mars samen met producer Diplo maakte. Na het zoete couplet volgt een opgewonden refrein waarin het ritme klettert als een waterval en stemmen joelen als op een schoolplein.

    • Hester Carvalho