Uitgelicht

** FILE **In this 1973 file photo released by Columbia Picture, shown is the late martial art movie star Bruce Lee. Hollywood studio Warner Bros. said Thursday, Aug. 16, 2007, it plans to remake the 1973 Bruce Lee movie "Enter the Dragon." (AP Photo/Columbia Picture, HO, File)
** FILE **In this 1973 file photo released by Columbia Picture, shown is the late martial art movie star Bruce Lee. Hollywood studio Warner Bros. said Thursday, Aug. 16, 2007, it plans to remake the 1973 Bruce Lee movie "Enter the Dragon." (AP Photo/Columbia Picture, HO, File) AP

Film

Mr. Magorium’s Wonder Emporium (Zach Helm, 2007, VS). Magische familiefilm pakt nogal oubollig en fantasieloos uit. Dustin Hoffman geeft plichtmatig gestalte aan meneer Magorium, de 243-jarige excentrieke uitbater van een magische speelgoedwinkel waarin het speelgoed een eigen leven leidt. Hij vindt het welletjes en hoopt dat Natalie Portman, de jonge verkoopster die al jaren in de winkel werkt, zijn opvolger wordt. RTL7, 12.05-13.55u.

Stuck on You (Bobby en Peter Farrelly, 2003, VS). Na films als Dumb & Dumber en Me, Myself & Irene probeerden de broers Farrelly opnieuw het publiek sympathie te laten krijgen voor outcasts. Hier zijn het de siamese tweeling Walt en Bob (Greg Kinnear en Matt Damon). Hoe kun je seks hebben of naar de wc gaan als je aan elkaar vastzit? Het leukst zijn de zelfrelativerende bijrollen van Cher als bitchy tv-actrice en van Meryl Streep als zichzelf.RTL7, 13.55-16.00u.

An American in Paris (Vincente Minnelli, 1951, VS). Schitterende MGM-musical laat Gene Kelly, op de klanken van Gershwin, een Amerikaanse droom belichamen: die van een arme kunstenaar in Parijs. In de kleurrijke finale van de film waarin Kelly Leslie Caron het hof maakt en tussendoor wat Parijse straatkinderen I Got Rhythm leert, komen de tekeningen en schilderijen van Toulouse-Lautrec en andere schilders letterlijk tot leven in een enerverend ballet. Ander hoogtepunten: Kelly’s solonummer ’S Wonderful en zijn pas de deux met Caron langs de Seine.BBC 2, 15.40-17.30u.

Thirteen Days (Roger Donaldson, 2000, VS). Politieke thriller doet vanuit Amerikaans perspectief verslag van de Cuba-crisis, de twee weken in oktober 1962 die de wereld aan de rand van een atoomoorlog brachten. Kevin Costner speelt heldenrol van Kennedy-vertrouweling Kenny O’Donnell, die in werkelijkheid slechts een bijfiguur was.RTL7, 17.45-20.30u.

Penelope (Mark Palansky, 2006, VS/GB). Modern sprookje varieert op het verhaalmotief van het mooie meisje en het monster. In geestig en bondig tempo worden we de wereld binnengevoerd van de hoogste Engelse klasse, waarin een heks een edel geslacht vervloekt: de eerste dochter die geboren wordt, zal een varkenskop krijgen. Die vloek kan alleen worden doorbroken als iemand „van haar eigen soort” haar wil huwen. Dan weet je het al. Maar deze film wil dan ook niet verrassen, alleen plezieren. De wereld van Penelope is gestileerd als die van Amélie dat was, in diepe en felle kleuren. Het leven voltrekt zich in koldertempo en dat roze stopcontact staat Ricci beeldig. Net 5, 18.25-20.30u.

Wild Things (John McNaughton, 1998, VS). Regisseur van Henry: Portrait of a Serial Killer en Mad Dog and Glory zet de toeschouwer meerdere malen op het verkeerde been in deze wie-doet-het-met-wie-film over Zuid-Floridase broeierigheid en samenzwering. Modelleraar Matt Dillon wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Ook met Kevin Bacon, Neve Campbell, Theresa Russell.

The Family Man (Brett Ratner, 2000, VS). Nogal voorspelbare romantische komedie laat de even succesrijke als eenzame yup Nicolas Cage beleven wat er zou zijn gebeurd als hij eertijds wél voor zijn grote liefde Téa Leoni had gekozen: op kerstmorgen wordt hij gewekt door kinderstemmen in een tobberige voorstad. RTL 5, 20.30-23.00u.

Ella Enchanted (Tommy O’Haver, 2004, VS/IER/GB). Anachronistisch sprookje in semi-middeleeuws decor biedt veel meisjesvermaak. Anne Hathaway dient, op last van een fee, iedereen te gehoorzamen die haar iets gebiedt. Dat wordt lastig als ze een vervelende stiefmoeder en twee vervelende stiefzusters krijgt. Ook met Hugh Dancy, Cary Elwes, Minnie Driver en Steve Coogan.RTL 5, 22.55-00.45u.

Rebecca (Alfred Hitchcock, 1940, VS). Met Oscar bekroonde verfilming van Daphne du Maurier werd stijlvol melodrama. Haastig huwelijk van Joan Fontaine met mysterieuze Britse landheer Laurence Olivier leidt tot fiasco, aangezien in het landhuis in Cornwall nog steeds de schim rondwaart van de vorige echtgenote. Judith Anderson speelt de ongenaakbare huishoudster Mrs. Danvers. Ook met George Sanders. BBC 2, 23.30-01.35u.

Informatief

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2012. Vijftiende editie, dit jaar gepresenteerd door André Kuipers. De quiz zit vol vliegende, magische en onsmakelijke vragen die worden afgewisseld door wat pittiger doordenkers. In de finale strijden zes kinderen om de titel ‘Knapste kop van Nederland’ en een speciale prijs. Ned.3, 17.05-18.05u.

Amusement

Karin Bloemen: Absobloodylutely Bloemiliciously Fanf*ckingtastic. Groots opgezette en bordevolle theatershow van La Bloemen, met achtergrondzangeressen. dansers, epaterende aankleding en projectieschermen waarop zeer geslaagde cabareteske scènetjes worden vertoond waarin Erik van Muiswinkel alle mannenrollen speelt.Ned.1, 20.25-22.00u.

Miranda. Eerste aflevering van nieuwe reeks sitcoms met Miranda Hart. Moeder Penny dreigt het kerstfeest te annuleren als Miranda haar leven niet op orde krijgt. En ze moet ook naar de detox. Stevie heeft een kantoorbaan maar Miranda blijkt daarvoor geen talent te hebben. En kunnen zij en Gary gewoon vrienden zijn? BBC 1, 22.00-22.30u.

Dossier K. Deel 2 van driedelige thriller naar een boek van Jef Geeraerts over het politieduo Vincke en Verstuyft. Hun onderzoek naar afrekeningen in het Albanese milieu doorkruist een operatie van procureur Bracke en commissaris De Keyzer. Ondertussen voltrekt Nazim de bloedwraak, één voor één, op de moordenaars van zijn vader. Hij stuit daarbij op de ware oorzaak van de clanoorlog en op ontluisterende feiten in zijn familieverleden. Morgen het laatste deel. Eén, 22.30-23.20u.

The Girl. In 1962, op het toppunt van zijn roem, castte Alfred Hitchcock een onbekende mannequin voor de hoofdrol in The Birds. Terwijl hij van Tippi Hedren de perfecte blondine probeerde te maken raakte hij op haar verliefd. Toen hem duidelijk werd dat hij die gevoelens niet wederzijds waren, veroorzaakte zijn reactie onherstelbare schade aan beider carrière. Deze film, die gebaseerd is op gesprekken die scriptschrijver Gwyneth Hughes had met zowel Hedren als met leden van de filmploeg, vertelt dat verhaal. Met o.m. Toby Jones als Hitchcock en Sienna Miller als Tippi Hedren. BBC 2, 22.00-23.30u.

Psychoville. Gitzwarte comedy-thrillerserie over vijf heel verschillende maar even groteske figuren die allemaal een anonieme brief krijgen met de ijzingwekkende boodschap: „Ik weet wat je gedaan hebt”.Canvas, 23.05-23.35u.

Cultuur

NTR Podium: Parsifal. Vervolg van afgelopen zondag. Aktes II en III van Wagners laatste opera, in de regie van Pierre Audi met decors van Anish Kapoor. Uitgevoerd door het Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer. Ned.2, 13.10-16.00u.

Cecilia Bartoli - Mission. Mezzosopraan Cecilia Bartoli, immer op zoek naar originele concepten en obscure meesterwerken, zingt met countertenor Philippe Jaroussky werken van de vergeten Italiaanse componist Agostino Steffani (1654-1728). Opgenomen in lanen en zalen van Versailles. Arte, 18.05-19.10u.

Kassav’ Live au Stade de France. Registratie uit 2009 van een concert in Parijs voor vijfenzeventigduizend fans ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de Franse zoukband. TV5, 23.55-01.55u.

Kinderprogramma’s

Pietje Bell II: De jacht op de tsarenkroon (Maria Peters, 2003, NL) Effectieve vervolgfilm over Rotterdamse belhamel. Is misschien wel beter dan het origineel. Met o.a. Arjan Ederveen en Katja Herbers.Ned.3, 09.00-10.40u.

Pippi gaat aan boord. Pippi zou met haar vader naar Taka Tuka land varen maar blijft toch aan wal. Het goud dat haar vader voor vertrek nog even overboord kiepert lokt helaas boeven naar Villa Kakelbont. Ned.3, 13.00-14.20u.

Ice Age: A Mammoth Christmas. Animatiefilm die zich in de prehistorie afspeelt. Als Sid per abuis op de lijst met stoute kinderen van de Kerstman belandt, gaan hij en zijn vriendjes op weg naar de Noordpool om alles goed te maken. Althans, dat hopen ze. RTL 4, 13.30-13.55u.