Uitgelicht

Film

Who Framed Roger Rabbit (Robert Zemeckis, 1988, VS). Destijds grensverleggende combinatie van echte acteurs en animatie die ook inhoudelijk een soepele synthese tot stand brengt tussen het idioom van de detectiveromans van Raymond Chandler en de beeldtaal van de cartoon. Met Bob Hoskins als drankzuchtige detective en edelfiguratie van Betty Boop, Dumbo en Bugs Bunny.BBC 2, 11.20-12.55u.

Modern Times (Charles Chaplin, 1936, VS). Chaplins laatste zwijgende film en zijn laatste optreden als gentleman tramp. Charlie draait door als lopende-band-arbeider en wordt samen met Paulette Goddard tot een zwerversbestaan gedwongen in een onrechtvaardige wereld.Canvas, 14.02-15.25u.

Lady and the Tramp (Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske, 1955, VS). Allereerste in Cinemascope gemaakte animatiefilm, uit de hoogtijdagen van Disney. Met de avonturen van de sjieke cockerspaniël Lady en vuilnisbakkie Tramp. Voorspelbaar maar mooi, mede dankzij Peggy Lee die haar stem leende aan zowel Lady als de twee vileine Siamese poezen Si en Am. BBC 1, 18.05-19.20u.

A Christmas Carol (Robert Zemeckis, 2009, VS). Zoveelste versie van het klassieke Dickensverhaal, deze keer gemaakt met ‘motion capture’-techniek. Jim Carrey speelt Scrooge én de drie geesten die hem tijdens kerstnacht bezoeken om hem zijn vrekkigheid en onmenselijkheid te laten beseffen, waarna hij tot inkeer komt. In visueel opzicht gaan alle remmen los. Vooral de drie geesten zijn indrukwekkend vormgegeven en zorgen voor de Dickensiaanse sfeer die de film ademt. BBC 1, 19.45-21.15u.

Loft (Antoinette Beumer, 2010, NL). Nederlandse remake van Vlaamse succesfilm die draait om vijf mannen die een sleutel krijgen van een etage in Amsterdam. Architect Matthias (Barry Atsma, gecast als vrouwenversierder) laat de sleutels aan zijn vrienden zien en voegt er aan toe dat het de perfecte plaats is om hun (potentiële) minnaressen mee naar toe te nemen. Ook met Anna Drijver, Katja Herbers. Ned.3, 21.35-23.40u.

Kerstavond

Carols from King’s. De kerstviering in de kapel van King’s College in Cambridge begint traditiegetrouw met een koorknaap die solo ‘Once in Royal David’s City’ zingt. Daarna zingt het koor oude en nieuwe kerstliederen en wordt het geboorteverhaal verteld. Deze keer worden ook gedichten voorgedragen van Rainer Maria Rilke, William Austin en Laurie Lee. BBC 2, 19.15-20.30u.

Canvas klassiek: J.S. Bachs Magnificat. Registratie uit 2000 van een concert in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Het Magnificat in D BWV 243 van Johann Sebastian Bach wordt uitgevoerd door het Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe. Solisten: Deborah York, Susan Hamilton, Ingeborg Danz, Mark Padmore en Peter Kooy. Canvas, 23.25-00.00u.