Uitgelicht

** FILE ** Charlie Chaplin holds a rose in this photo from the final scene in his 1931 silent film "City Lights". The film is among the American Film Institute's best romantic comedy movies. (AP Photo) AP

Film

On the Town (Gene Kelly en Stanley Donen, 1949, VS). Weldadige MGM-musical over 24-uursverlof dat matrozen Gene Kelly, Frank Sinatra en Jules Munshin doorbrengen in New York. De begeerde dames zijn Vera-Ellen, Betty Garrett en Ann Miller. Muziek van Leonard Bernstein. BBC 2, 13.00-14.35u.

City Lights (Charles Chaplin, 1931, VS). Hartverscheurend meesterwerk, waarin zwerver Charlie de operatie weet te bekostigen van zijn geliefde, blinde bloemenmeisje Virginia Cherrill. Canvas, 14.00-15.25u.

Singin’ in the Rain (Gene Kelly en Stanley Donen, 1952, VS). Geestige musicalklassieker met tal van hoogtepunten: Gene Kelly’s titelnummer, Donald O’Connors’ Make ’em Laugh en het dansnummer Broadway Melody.BBC 2, 14.35-16.15u.

Back To the Future I (Robert Zemeckis, 1985, VS). Innemende filmfantasie over een jongen (Michael J. Fox) die door de tijd naar de (ironisch-nostalgisch geportretteerde) jaren vijftig reist en zijn terugkeer bijna bederft doordat hij per ongeluk de romance tussen zijn toekomstige moeder en vader dwarsboomt. Met Christopher Lloyd als maffe professor en Thomas Wilson als Biff. RTL7, 14.10-16.20u.

Back to the Future Part II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Ironische en fantasierijke vervolgfilm waarin andermaal grenzeloos wordt gegoocheld met tijdsniveaus. Michael J. Fox komt zijn ouders, kinderen en zichzelf tegen wanneer hij, met behulp van de tijdmachine van Christopher Lloyd, zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert te corrigeren. Met Lea Thompson als Lorraine.RTL7, 16.20-18.20u.

Sissi (Ernst Marischka, 1955, BRD/ AUS). Onweerstaanbare edelkitsch. Fameuze smartlap die van de 17-jarige Romy Schneider een ster maakte. Keizer Franz Joseph (Karlheinz Böhm) valt onverwacht voor haar, ofschoon hij al met haar zus verloofd is. Ned.1, 16.20-18.05u.

The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held in een onderhoudende, ondanks de milde zelfspot wat anachronistische ‘swashbuckler’. Met Catherine Zeta-Jones als de schone Elena.RTL5, 20.30-23.05u.

The Legend of Zorro (Martin Campbell, 2005, VS). Vervolg op The Mask of Zorro biedt zorgeloze actie, romantiek en humor. Weer met Antonio Banderas en Catherine Zeta-Jones. RTL5, 23.05-01.35u.

Home Alone (Chris Columbus, 1990, VS). Komedie in tekenfilmstijl werd een grote hit en maakte van Macaulay Culkin een kindsterretje. Een per ongeluk door John Heard en Catherine O’Hara met Kerst alleen thuisgelaten jochie verweert zich tegen de twee onhandige inbrekers Joe Pesci en Daniel Stern.RTL4, 21.00-23.05u.

Slumdog Millionaire (Danny Boyle, 2008, GB). Aanstekelijke film over straatjongen in Mumbai die meedoet aan de quiz Who wants to be a millionaire? en tot verbazing van de neerbuigende quizmaster elke vraag correct beantwoordt. Bedrog, denkt men, de politie moet maar een bekentenis uit hem martelen. Won acht Oscars. Ned.3, 22.05-00.00u.

Chocolat (Lasse Hallström, 2000, GB/VS). Behaagzieke, pseudo-Europees-kunstzinnige fabel speelt in een Frans dorpje in de late jaren vijftig van de vorige eeuw. Juliette Binoche ontregelt er de boel door een chocolaterie te openen. Ook met Judi Dench, Lena Olin, Johnny Depp.Net5, 23.40-02.00u.

The Hunchback of Notre Dame (William Dieterle, 1939, VS). Onweerstaanbare klassieker met Charles Laughton als de gebochelde klokkenluider uit Victor Hugo’s roman, die in het Middeleeuwse Parijs verliefd wordt op Maureen O’Hara.BBC 2, 02.30-4.20u.

Nothing Sacred (William A. Wellman, 1937, VS). Onverwacht venijnige screwball comedy waarin journalist Frederic March op z’n minst even opportunistisch is als de zogenaamd doodzieke Carole Lombard, die alle media-aandacht die haar aanstaande dood met zich meebrengt, gretig in zich opzuigt.Net5, 04.15-05.45u.

Informatief

Kerst in Rome. Na het Urbi et Orbi van de paus (om 12.00u op deze zender) geeft Antoine Bodar vanuit Rome zijn visie op Kerstmis. Ned.2, 12.35-13.00u.

Kersttoespraak H.M. koningin Beatrix. Ned.1 en 2, 13.00-13.10u.

The Making of Midsomer Murders. Kijkje achter de schermen bij de al vijftien jaar uitgezonden Engelse detectiveserie die gebaseerd is op de romans van Caroline Graham over Inspector Barnaby (op tv tot 2010 vertolkt door John Nettles), zijn DC Jones, echtgenote Joyce en dochter Cully. Ned.1, 14.35-15.25u.

Il est minuit, Paris s’éveille. Tussen 1945 en 1968 bloeiden in de Parijse wijken Saint-Germain-des-Prés en Contrescarpe honderden vaak minuscule cabarets waar jong talent debuteerde: Barbara, Brel, Aznavour, Ferré, Ferrat, Gréco, Gainsbourg en Lama stonden op de podia van clubs als Le Tabou, L’Écluse, Le Vieux Colombier, L'Échelle de Jacob. In deze documentaire archiefopnamen, interviews en chansons van het bruisende naoorlogse leven op de linkeroever. Arte, 22.10-23.40u.

Amusement

Dossier K. Eerste aflevering van driedelige thriller van Jan Verheyen, gebaseerd op een boek van Jef Geeraerts rond het politieduo Vincke en Verstuyft (het vervolg op De zaak Alzheimer). In zijn Albanese dorp verneemt Nazim dat zijn vader is neergeschoten in de Antwerpse haven. De Kanun, een eeuwenoud Albanees gewoonterecht, verplicht Nazim tot bloedwraak. Rechercheurs Vincke en Verstuyft komen in het brandpunt van een clanoorlog terecht. Al gauw voelt Vincke dat hier meer aan de hand is dan oog om oog, tand om tand. Eén, 22.30-23.15u.

Cultuur

Canvas klassiek: Weihnachtsoratorium. Uitvoering van Cantates 1, 2 en 3 uit het Weihnachtsoratorium BWV 248 van J.S. Bach door Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe. De solisten: sopraan Dorothee Mields, alt Damien Guillon, tenor Thomas Hobbs en bas Peter Kooij. Bach componeerde het Weihnachtsoratorium in 1735-36, als een geheel van 6 cantates voor de vieringen van Kerstmis tot Driekoningen. Cantates 1 tot 3 vertellen het kerstverhaal en zijn respectievelijk geschreven voor 25, 26 en 27 december. Canvas, 12.10-14.00u.

Kerstmatinee. Rechtstreekse uitzending vanuit het Concertgebouw. Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons speelt Anton Bruckners Symphonie nr. 7. Ook te beluisteren op Radio 4, waar de uitzending al om 14.40u begint met de ‘Ouverture’ uit Mozarts Le nozze di Figaro. Daarna zingt de Italiaanse bas Ferruccio Furlanetto ‘Madamina, il catalogo è questo’ (uit Don Giovanni), gevolgd door ‘Non più andrai’ en ‘Tutto è disposto: l’ora dovrebbe esser vicina; io sento gente... Aprite un po quegl’ occhi’ (eveneens uit Le nozze di Figaro). Radio 4, 14.40-18.00u en Ned.2, 15.40-17.00u.

Cenertentola. Opera van Rossini, gebaseerd op het sprookje van Assepoester en geproduceerd door Andrea Andermann. Gefilmd op locatie in de mooiste zalen en tuinen van Turijn. Het orkest wordt geleid door Gianluigi Gelmetti; tot de solisten behoren mezzosopraan Lena Belkina en tenor Edgardo Rocha.BBC 2, 16.15-18.15u.

Kinderprogramma’s

Pietje Bell (Maria Peters, 2002, NL). Verfilming van de klassieker van Chris van Abcoude over Pietje Bell, de pittoreske schelm met het gouden hartje. Ned.3, 09.00-10.45u.

Pippi de film (Olle Hellbom, 1969, S/D). Eerste film over Pippi Langkous, de robbedoes die een lief Zweeds stadje op stelten komt zetten met haar krachtpatserij, ondernemingslust en ongebreidelde fantasie. Ned.3, 13.00-14.35u.

Monster van Nix. Muzikale en sprookjesachtige animatie- en live actionfilm van de Nederlandse regisseur Rosto. Ned.2, 15.00-15.40u.

Beestenboel (Steve Oedekerk, 2006, D/VS). Nederlands gesproken animatiefilm over boerderijdieren die de boel op stelten zetten.RTL8, 15.30-17.00u.