Tragische liefde tussen Hollandse en Surinamer

scene uit de film Sonny Boy (2011) FOTO: A-Film

Sonny Boy (Maria Peters, 2011)Ned. 1, 22.00 – 00.20 uur Door

Op en rond de feestdagen zijn er altijd veel tv-premières die de kijker moeten verleiden de televisie aan te zetten tijdens het uitbuiken.

Nederland 1 heeft de tv-première van Sonny Boy, de door critici gemengd ontvangen verfilming van Annejet van der Zijls non-fictiebestseller over de waargebeurde tragische liefde tussen een gescheiden Hollandse vrouw (Ricky Koole) en de zeventien jaar jongere Surinaamse student Waldemar (Sergio Hasselbaink) die bij haar op kamers woont.

Het verhaal begint in 1928 en loopt door tot het eind van de Tweede Wereldoorlog. In de tussentijd krijgen de hoofdrolspelers te maken met vooroordelen, de crisistijd en natuurlijk de oorlog. Het naar een lied van Al Jolson genoemde Sonny Boy gaat vooral over onverdraagzaamheid die in alle geledingen van de verzuilde Nederlandse samenleving is doorgesijpeld. Zo hebben de katholieken en protestanten een bloedhekel aan elkaar en wijzen de vooroordelen waar Rika en Waldemar mee te maken krijgen vooruit naar de Jodenhaat van de nazi’s.

Toch stelt de verfilming uiteindelijk teleur. Alles wordt veel te vet aangezet en de niet misselijke emoties worden de kijker opgedrongen, waardoor afhaken dreigt.

    • André Waardenburg