Topvijf van hunkering en onvermogen

Vijf clubs in de titelrace hebben elk hun eigen verwachtingen gewekt. De eerste seizoenshelft was vooral een parade van onvolkomenheden.

Het gebalde vuistje van Dick Advocaat. De gespeelde lach van Steve McClaren. Frank de Boer en het gezicht als een oorwurm. De ontlading bij Ronald Koeman. De gelatenheid bij Fred Rutten. De karakteristieke beelden kwamen dit weekend tijdens de laatste speelronde voor de winterstop allemaal weer langs. Advocaat mag zich met PSV de winterkampioen noemen, maar het enige wat telt is de landstitel in 2013.

Advocaat, McClaren, De Boer en Koeman weten hoe het voelt om de kampioensschaal in handen te hebben. Vitesse-trainer Rutten is sinds zijn tijd bij PSV dé ervaringsdeskundige als het gaat om het verspelen van de kansen in de tweede seizoenshelft. Zelden waren zoveel clubs halverwege zo dichtbij: koploper PSV heeft maar vijf punten voorsprong op nummer vijf Vitesse.

De vijf (top)clubs hebben elk op hun eigen manier verwachtingen gewekt. PSV wil het honderdjarig bestaan in 2013 hoe dan ook vieren met de 22ste landstitel. Bij alles minder dan dat heeft Advocaat gefaald. FC Twente hoopt met de terugkeer van ‘kampioenenmaker’ McClaren het succes van 2010 te herhalen. Ajax rekent op een trilogie van De Boer. Koeman heeft bij Feyenoord het geloof in de eerste titel sinds 1999 teruggebracht. En Vitesse sprak in 2010 bij de overname door Merab Jordania al van het kampioenschap over drie jaar. Dit seizoen dus.

Bij het aanbreken van de winterstop – met 18 van 34 speelrondes gespeeld – is één ding duidelijk: er is geen favoriet. Advocaat heeft de wisselvalligheid nog niet uit het elftal weten te halen. McClaren speelde met FC Twente in topduels onder de maat. De Boer mist een spits die kansen afmaakt. Koeman heeft die juist wel in Graziano Pellè, maar de kwetsbaarheid schuilt in de afhankelijkheid van de Italiaan. Vitesse mist de kwaliteiten om echt mee te kunnen doen voor de titel. Kortom: aan onvolkomenheden geen gebrek.

Voor het seizoen begon leek PSV de topfavoriet. Met de komst van Advocaat, routinier Mark van Bommel en aanvaller Luciano Narsingh dacht de Eindhovense club het succes binnen handbereik te hebben. Advocaat bestempelde zijn selectie vooraf ook als ‘kampioenswaardig’, maar is daar na vier nederlagen en een gelijkspel van teruggekomen. Aanvallend zit het wel goed, zo bewees PSV zaterdagavond, met een klinkende 6-1 zege bij NAC. PSV wil zich in defensief opzicht versterken. De club is al bijna akkoord met de Zweedse middenvelder Oscar Hiljemark voor een bedrag van ruim twee miljoen euro.

McClaren lag grote delen van het seizoen onder vuur, omdat FC Twente zelden schitterde. Hij ontpopte zich als mister cliché, maar wist wel de rust te bewaren. Afgelopen vrijdag speelde de club uit Enschede bij AZ (3-0) één van de beste wedstrijden van het seizoen, met Nacer Chadli en Dusan Tadic als de grote uitblinkers. FC Twente geldt opeens weer als ‘kampioenswaardig’. „Consistentie is de sleutel”, zei McClaren na het sterke optreden in Alkmaar.

Een verzwakt Ajax leek opnieuw gedoemd tot een moeizame eerste seizoenshelft. Centrumspits Kolbeinn Sigthorsson raakte begin oktober weer geblesseerd. De Amsterdamse club verspeelde veel punten door een gebrek aan scorend vermogen. De Boer hield vast aan zijn eigen filosofie, gaf jonge talenten als Danny Hoesen en Viktor Fischer een kans en Ajax krabbelde weer op. Tegen FC Utrecht (0-0) kwam gisteren alles samen in een fantastische eerste helft, waar kans na kans werd gemist. Ajax maakte achttien doelpunten minder dan PSV. De sleutel tot Amsterdams succes ligt meerdan ooit voorin.

Koeman, die niet bekend stond als iemand met een gelukkige hand van aankopen, haalde bij Feyenoord met de komst van Pellè eigenhandig het succes binnen. De van AC Parma gehuurde Italiaan heeft de Zweedse publiekslieveling John Guidetti al naar de vergetelheid gespeeld. Ook gisteren was de spits met twee doelpunten beslissend bij de benauwde 2-1 thuiszege op FC Groningen. Daarnaast beschikt Feyenoord over talloze jonge talenten die alleen nog maar beter kunnen worden. Vorig seizoen werd de tweede plaats nog als een hoofdprijs gezien in Rotterdam-Zuid. Nu durft het legioen weer te dromen van een huldiging op de Coolsingel.

Rutten en Vitesse gelden vanaf het begin als outsider, die het de topploegen moeilijk kan maken. Met Wilfried Bony beschikt de Arnhemse club over de topscorer en de beste voetballer in de eredivisie. Daarin schuilt ook direct het gevaar. Geeft Bony niet thuis – zoals zaterdagavond bij Heerenveen – dan is Vitesse een middelmatige ploeg. De kans is groot dat Bony tijdens de winterstop vertrekt. Als hij toch blijft, dan mist de Ivoriaan door zijn deelname aan de Afrika Cup in ieder geval vier competitiewedstrijden met Vitesse.

Advocaat, McClaren, De Boer, Koeman en Rutten hebben nu een kleine maand rust voordat ze weer in de achtbaan van emoties stappen. Aan het einde van de rit is er slechts één winnaar en zijn er vier verliezers.

    • Koen Greven