Toename bezoek musea te danken aan (her)openingen

Het bezoek aan Nederlandse musea is in 2012 ten opzichte van 2011 met 1,5 miljoen toegenomen, maar een aantal grote instellingen zag de opwaartse trend van de afgelopen jaren omslaan in een neerwaartse.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers van de Nederlandse Museumvereniging, waarbij 393 musea zijn aangesloten die de museumjaarkaart accepteren. De totale stijging – van 18 miljoen in 2011 naar 19,5 miljoen in 2012 – lijkt vooral het gevolg van de (her-)opening van het Stedelijk Museum, het Scheepvaartmuseum, het Drents Museum en Filmmuseum Eye.

Instellingen als Boijmans Van Beuningen, het Rijksmuseum (voor het laatst in zijn tijdelijke, beperkte behuizing), het Rembrandthuis, Foam, het Groninger Museum en Tropenmuseum zagen hun bezoekersaantallen dalen.

Waar bij andere sprake was van een toename kwam dat meestal door succesvolle exposities of evenementen. Dat gold bijvoorbeeld voor De Pont in Tilburg (Ai Weiwei, Anish Kapoor), het Gemeentemuseum Den Haag (Calder), het Haarlemse Teylers Museum (tekeningen van Rafael) en het Museum Volkenkunde in Leiden. Het Gemeentemuseum Den Haag profiteert daarbij nog van de aanwezigheid van een expositie van vele topstukken uit het Mauritshuis, dat wegens verbouwing gesloten is.

Koploper in 2012 was opnieuw het Van Gogh Museum, ondanks de sluiting op 1 oktober wegens verbouwing. De expositie van topstukken in de Hermitage zorgde daar sindsdien voor 300.800 extra bezoekers, wat daardoor na de daling met 300.000 bezoekers in 2011 bijna volledig terug is op het niveau van het openingsjaar.