TMG wil overbodige Hyves-servers inzetten als clouddienst

Het hoofdkantoor van Hyves. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Telegraaf Media Groep, nu ruim twee jaar eigenaar van Hyves, heeft een manier gevonden om de ineenstorting van het eens zo populaire sociale netwerk enigszins uit te buiten. Met 3.000 servers die nu niet gebruikt worden wil TMG een clouddienst opzetten.

Dat meldt het Financieele Dagblad vanochtend. Hyves had ooit zeven miljoen unieke bezoekers per maand, maar zag die gebruikers de afgelopen jaren massaal naar Facebook vertrekken. Ook de oprichters (zoals Raymond Spanjar) en getalenteerde webontwikkelaars stapten eruit. Ten opzichte van de hoogtijdagen heeft de site nu 90 procent minder bezoek, meldt het FD.

Update 15:25 uur: De krant voegt nu aan de berichtgeving toe dat het percentage van 90 procent volgens Hyves zelf niet klopt en dat er nog altijd twee miljoen unieke bezoekers per maand zijn. Het verval van 90 procent noemde FD vanochtend op basis van ‘betrouwbare bronnen’.

De grotendeels overbodige servers moeten nu verhuurd worden als clouddienst, heeft TMG bedacht. Steeds meer bedrijven plaatsen hun bedrijfsvoering en data op externe servers; in 2011 was dat 20 procent, schrijft het FD. De dienst heeft als werktitel YUNO Cloud (why you no cloud, naar een internetgrapje).

TMG kocht Hyves in november 2010 voor bijna 44 miljoen euro en zit nu met langlopende leasecontracten. Met het verhuren van de servers kan een deel van dat geld terugverdiend worden. Hyves-servers worden nu ook al ingezet voor de data van andere TMG-websites, zegt een woordvoerder in de krant.

    • Peter Zantingh