Titelfavoriet? Die is er niet

PSV is winterkampioen, maar de verschillen in de top van de eredivisie zijn heel klein.

Redacteur Voetbal

Amsterdam. Het gebalde vuistje van Dick Advocaat. De gespeelde lach van Steve McClaren. Frank de Boer en het gezicht als een oorwurm. De ontlading bij Ronald Koeman. Totale gelatenheid bij Fred Rutten. De karakteristieke beelden kwamen dit weekeinde tijdens de laatste speelronde voor de winterstop allemaal weer langs. Advocaat mag zich met PSV de winterkampioen noemen, maar het enige wat telt is de landstitel van 2013.

Advocaat, McClaren, De Boer en Koeman weten hoe het voelt om de kampioensschaal in handen te houden. Rutten is dé ervaringsdeskundige als het gaat om het verspelen van de kansen in de tweede seizoenshelft. Zelden was de eredivisie halverwege zo spannend als dit seizoen. Koploper PSV heeft slechts vijf punten voorsprong op nummer vijf Vitesse.

De vijf (top)clubs snakken ieder op hun beurt naar succes. PSV wil het honderdjarig bestaan in 2013 hoe dan ook vieren met de 22ste landstitel. Bij alles minder dan dat heeft Advocaat gefaald. FC Twente hoopt met de terugkeer van ‘kampioenenmaker’ McClaren het succes van 2010 te herhalen. Ajax rekent op een trilogie van De Boer. Koeman heeft bij Feyenoord het geloof in de eerste titel sinds 1999 teruggebracht. Vitesse sprak in 2010 bij de overname door Merab Jordania al van het kampioenschap in 2013.

Maar als er één ding tijdens de eerste helft van het seizoen duidelijk is geworden is het wel dat niemand uitgesproken favoriet is. Advocaat heeft de wisselvalligheid nog niet uit het elftal weten te halen. McClaren speelde met FC Twente in topduels onder de maat. De Boer mist een spits die kansen afmaakt. Koeman is grotendeels afhankelijk van Graziano Pellè. En Vitesse mist de kwaliteiten om echt mee te kunnen doen.

Vóór het seizoen begon leek PSV de topfavoriet. Met de komst van Advocaat, routinier Mark van Bommel en aanvaller Luciano Narsingh dacht de Eindhovense club het succes binnen handbereik te hebben. Advocaat bestempelde zijn selectie vooraf ook als ‘kampioenswaardig’, maar is daar na vier nederlagen en een gelijkspel van teruggekomen. Aanvallend zit het wel goed, zo bewees PSV zaterdagavond, met een klinkende 6-1 zege bij NAC. PSV wil zich in defensief opzicht versterken. De club is al bijna akkoord met de Zweedse middenvelder Oscar Hiljemark voor een bedrag van ruim twee miljoen euro.

McClaren lag grote delen van het seizoen onder vuur omdat FC Twente zelden of nooit schitterde. De Engelsman ontpopte zich als ‘mister cliché’, maar wist wel de rust te bewaren. FC Twente maakte een paar kleine misstappen, maar verloor nooit de aansluiting met de top. Afgelopen vrijdag speelde de club uit Enschede uit bij AZ één van de beste wedstrijden van het seizoen met Nacer Chadli en Dusan Tadic als de grote uitblinkers. FC Twente geldt opeens weer als ‘kampioenswaardig’.

De Boer leek met een verzwakt Ajax al snel tekort te komen voor de titelstrijd. En zeker toen centrumspits Kolbeinn Sigthorsson wederom geblesseerd raakte, verspeelde de Amsterdamse club talloze punten door een gebrek aan scorend vermogen. De Boer bleef stoïcijns vasthouden aan zijn eigen filosofie, gaf jonge talenten als Danny Hoesen en Viktor Fischer een kans en krabbelde snel weer op. Ajax speelde gisteren tegen FC Utrecht een fantastische eerste helft, maar verzuimde de kansen te benutten. Ajax maakte achttien doelpunten minder dan PSV. De sleutel tot het succes ligt voorin.

Koeman, die in het verleden niet bekendstond als iemand met een gelukkige hand van aankopen, haalde bij Feyenoord met de komst van Pellè eigenhandig het succes binnen. De van Parma gehuurde Italiaan heeft publiekslieveling John Guidetti al naar de vergetelheid gespeeld. En ook gisteren was de spits met twee doelpunten beslissend bij de benauwde 2-1 overwinning op FC Groningen. Daarnaast beschikt Feyenoord over talloze jonge talenten die alleen nog maar beter kunnen worden. Vorig seizoen werd de tweede plaats nog als een hoofdprijs gezien in Rotterdam-Zuid. Nu durft het legioen weer te dromen van een huldiging op de Coolsingel.

Rutten en Vitesse gelden vanaf het begin als de outsider die het de topploegen moeilijk kan maken. Met Wilfried Bony beschikt de Arnhemse club over de topscorer en de beste voetballer in de eredivisie. Daarin schuilt ook het gevaar. Geeft Bony niet thuis – zoals zaterdagavond uit tegen Heerenveen – dan is Vitesse een middelmatige ploeg. De kans is groot dat Bony tijdens de winterstop vertrekt. Mocht hij blijven dan mist de Ivoriaan door zijn deelname aan de Afrika Cup in ieder geval vier competitiewedstrijden met Vitesse.

Advocaat, McClaren, De Boer, Koeman en Rutten hebben een maandje rust voordat ze weer in de achtbaan van emoties stappen. Aan het einde van de rit zijn er vier verliezers.

    • Koen Greven