Terugkijken: docu Coen Verbraak over het pieken en peilen van Emile Roemer

Er werd toch wel een beetje naar uitgekeken, de documentaire van een van ‘s lands gerenommeerde interviewers over de vleesgeworden implosie van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Emile Roemer mocht zich bijna premier wanen, werd buitenspel gezet in de campagne en Verbraak kreeg ondertussen “onbeperkte toegang”.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Er werd toch wel een beetje naar uitgekeken, de documentaire van een van ‘s lands gerenommeerde interviewers over de vleesgeworden implosie van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. Emile Roemer mocht zich bijna premier wanen, werd buitenspel gezet in de campagne en Verbraak kreeg ondertussen “onbeperkte toegang”.

Vooral dat laatste kon in twijfel worden getrokken na het zien van de documentaire. De indruk werd gewekt dat de SP en Roemer zich onvoldoende, of nauwelijks, voorbereidden op de debatten tijdens de campagne. Dat gaat er toch niet zomaar in bij de kijker, noch bij onze politiekverslaggever:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Mijn indruk na #Roemer-docu: “onbeperkte toegang” voor Verbraak bestond vooral uit meegaan naar andere media-events.

Karaktermoord

De rol van De Wereld Draait Door wordt in de docu ook belicht. Sommigen vinden dat het programma van Mathijs van Nieuwkerk een voorname rol heeft gespeeld in de beeldvorming tijdens de campagne en direct invloed heeft gehad op de peilingen en het stemgedrag. En dan wordt vooral verwezen naar de beruchte aanval van Peter R. de Vries op Roemer aan de DWDD-tafel.

Twitter avatar baspaternotte Bas Paternotte Eerst moest Roemer kapot, daarna Buma. Dat is het ware verhaal over #DWDD http://t.co/j5Idy3tt
Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries #EmileRoemer nogal paranoide over #DWDD. Hij gleed uit over de inhoud, niet over de vragen, had niks te maken met ‘karaktermoord’.

NRC-columnist Jan Kuitenbrouwer, die afgelopen week schreef over die actie van De Vries, reageerde:

Twitter avatar kuitenbrouwer jan kuitenbrouwer @PeterRdeV Het woord karaktermoord is idd niet helemaal op zijn plaats. Net zo min als die hondsdolle aanval van jou dat was.
Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Moet denken aan die keer dat De Vries 10 punten aan de deur v h Binnenhof spijkerde & met de staart tussen de benen vertrok. #roemer

VARA+PvdA=schuldig

Het feit dat de VARA achter zowel de docu van Verbraak als natuurlijk DWDD zit, maakt voor meerderen een makkelijke optelsom:

Twitter avatar marktwain2 marktwain2 Het punt is dat de SP en Roemer geen hun gunstig gezinde omroep in Hilversum hebben en zelfs de VARA eerder een vijand is.
Twitter avatar kuitenbrouwer jan kuitenbrouwer Niet voor niets dat de huidige voorzitter van de VARA weer een actieve PvdA-er. Liep te glimmen bij de screening van deze docu.

‘Oordeel overgelaten aan de kijker’

Maar de algehele kwaliteit dan wel aanpak van de docu mag er toch wel wezen, zo is de mening van de twitters:

Twitter avatar baspaternotte Bas Paternotte Prachtige docu, beeld en geen duiding. Gewoon laten kijken en oordeel aan de kijker overlaten. Coen Verbraak strikes again.
Twitter avatar sabinebaak sabine baak Opvallend veel mediafragmenten, weinig strategisch overleg en veel close-ups in #roemerdocu
Twitter avatar ThHN09 Theodor Holman Als portret van Roemer sterk, als analyse slecht. Een knuffelbeerke die alleen maar lege potten honing vond. #Roemertapes
Twitter avatar jaapstronks Jaap Stronks Nou, ik vind het gewoon een steekhoudende analyse van Roemer en die docu, door @2525, http://t.co/qAWCRRT8

Verbraak over de docu bij Pauw & Witteman

Vrijdag stond in NRC Handelsblad een interview van Coen Verbraak met Emile Roemer, waarbij natuurlijk werd teruggeblikt op de toch wat mislukte campagnevoering:

“Achteraf kun je zeggen dat de nadruk misschien te veel heeft gelegen op ‘geen fouten proberen te maken’. Puur uit angst om diep te vallen. Terwijl we de sympathie voor de SP niet verdiend hebben vanwege onze voorzichtigheid. Dat is geen gelukkige keuze geweest.”

Waarom maakte Verbraak deze documentaire? Wat maakt deze documentaire zo bijzonder? Coen Verbraak vertelde er twee weken geleden over bij Pauw & Witteman:

    • Jules Seegers