Terugblik op jaar vol ingrijpende bezuinigingen

Presentator Joost Karhof bewijst de eer aan overleden dichters.

Kunststof TV Nederland 2, 22.10 - 22.55 uur

„Er is nauwelijks een theater ter wereld dat kan wedijveren met Carré”, zegt zanger en cabaretier Herman van Veen in het Cultureel Jaaroverzicht 2012 van Kunststof TV. „Het geheim is: het publiek ziet elkaar.”

Eindredacteur Henry in ‘t Zandt en presentator Joost Karhof blikken in stijl terug op het jaar met reportages en korte items. Met Van Veen lopen ze door Carré dat in 2012 zijn 125-jarig bestaan viert. Kunststof ging op bezoek bij de Vlaamse schilder Luc Tuymans die het omstreden portret van koningin Beatrix maakte. We zien dat hij portretfoto’s van haar maakt met zijn iPhone. De koningin begrijpt de ophef rond het schilderij, maar ze is ervan overtuigd dat het „kunst” is.

Het afgelopen jaar was een van ingrijpende bezuinigingen. Redacteur In ‘t Zandt laat zien hoe instellingen en kunstenaars nieuwe wegen zoeken, zoals crowdfunding.

Dit jaar overleden drie belangrijke schrijvers/dichters, Gerrit Komrij, Bernlef en Rutger Kopland. Met live-opnamen bewijst Kunststof hen eer. Jonge dichters die in hun voetspoor treden, compenseren de leegte die ze achterlaten.

    • Kester Freriks