Dit is een artikel uit het NRC-archief

Privacy

Schippers: geen probleem als Amerikaans bedrijf EPD beheert

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het is geen probleem dat het elektronisch patiëntendossier gebouwd en beheerd wordt door het Amerikaanse bedrijf CSC als dat bedrijf kan uitsluiten dat patiëntengegevens terechtkomen bij de Amerikaanse overheid. Dat schrijft minister Schippers in antwoord op Kamervragen van de PVV.

Over het bericht dat CSC het patiëntendossier bouwt en beheert ontstond eind vorige maand ophef. Omdat CSC onder de Patriot Act valt stelde het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam dat het in theorie mogelijk is dat het bedrijf patiëntengegevens moet doorspelen aan de Amerikaanse overheid.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die opdracht gaf voor de bouw van het systeem, eiste daarom dat CSC minister Schippers in een verklaring zou verzekeren dat de privacy van Nederlandse patiënten gewaarborgd is. De minister is in afwachting van de verklaring en zegt de afspraken tussen VZVZ en CSC “grondig” te zullen bestuderen.

Toen de bouw van het EPD werd aanbesteed, was een voorwaarde van de regering dat de privacywetten zouden worden gerespecteerd. Schippers vindt het “niet toelaatbaar” als dat niet het geval blijkt en kondigt aan dat het College bescherming persoonsgegevens in dat geval zal optreden tegen de VZVZ, die voor het beheer door CSC verantwoordelijk is.