'Porretje' op Facebook vernietigt zichzelf

Alsof Facebook nog niet genoeg afleiding biedt, heeft het sociale netwerk een nieuwe app voor telefoons uitgebracht: Poke. Het is een variant op het aloude ‘porren’, dat ook bijvoorbeeld in Hyves gebruikt wordt.

De porretjes bevatten een foto, korte video of tekst en blijven maximaal tien seconden zichtbaar op je telefoon. Facebook gooit na twee dagen de digitale sleutel weg waarmee de berichten geëncrypteerd zijn. Vandaar dat apps als Poke populair zijn in het datingcircuit: als je confronterende foto’s verstuurt, kunnen de beelden niet makkelijk door de ander misbruikt worden. Poke stond meteen op nummer één in de iPhone App Store.

Tien seconden, veel vluchtiger kan online contact niet worden. Komende maand verschijnt het rapport De zwarte kant van sociale media, over de Slow Tech-beweging. Die waarschuwt dat we asociaal en oppervlakkig worden nu we continu onze dag onderbreken met flarden informatie. E-mail, Twitter en Facebook op de smartphone zijn verslavend; wie zichzelf geen tijd gunt nieuwe kennis te verwerken, wordt dommer. De Slow Tech-kerstboodschap: ga een dagje offline, omarm verveling en grijp niet dwangmatig naar je telefoon.

In het nieuws: pagina 4-5

    • Marc Hijink