Afghaanse agente doodt Amerikaan - zoveelste ‘aanval van binnenuit’

Afghaanse politie op het hoofdkantoor van de politie in Kabul, waar een Afghaanse agente vandaag een Amerikaan doodde.
Afghaanse politie op het hoofdkantoor van de politie in Kabul, waar een Afghaanse agente vandaag een Amerikaan doodde. Foto Reuters / Mohammad Ismail

Een Afghaanse politievrouw heeft vanochtend een Amerikaanse adviseur gedood op het hoofdkantoor van de politie in Kabul. Het is de zoveelste aanval ‘van binnenuit’, waardoor het nut van de NAVO-trainingsmissie meer en meer in twijfel getrokken wordt.

Het incident wordt bevestigd door een woordvoerder van de politie tegenover persbureau AP. Onderzocht wordt of het om moord gaat, of dat het een ongeluk was. De NAVO in Afghanistan zei dat ze het ook onderzoeken, maar dat ze geen onafhankelijke informatie hebben over wat er precies gebeurd is.

Dit jaar zijn meer dan vijftig internationale militairen omgebracht door Afghaanse soldaten of politiemensen. Een aantal andere incidenten die te boek staan als ‘van binnenuit’ wordt nog onderzocht. Ook meer dan vijftig Afghanen die voor de veiligheidsdiensten van de regering werkten kwamen dit jaar om het leven door aanvallen van hun eigen collega’s.

De toenemende mate waarin Afghaanse politiemensen zich tot hun buitenlandse collega’s richten zorgt voor meer en meer twijfel over of het land wel voor zijn eigen veiligheid kan zorgen als de NAVO-troepen zich eind 2014 grotendeels teruggetrokken hebben. De Talibaan claimt dat incidenten als die van vandaag aantonen dat er steeds meer verzet is tegen zowel buitenlandse militairen als de Afghaanse regering.