Paus: homo bedreigt goddelijke orde

Paus Benedictus XVI heeft alle gelovigen en godsdiensten ter wereld opgeroepen een mondiale alliantie te smeden tegen homoseksualiteit in het algemeen en het homohuwelijk in het bijzonder. Christenen, joden en moslims moeten samen vreedzaam de „strijd” aangaan voor de „waarachtige structuur” die God heeft geschapen: het gezin van vader, moeder en kinderen.

Homoseksualiteit „bedreigt het gezin” en daarmee „de kern van de menselijke schepping”, aldus de paus vrijdag in zijn jaarlijkse pre-kerstmisboodschap. Het gezin wordt ondermijnd door „een vals begrip van vrijheid”, betoogde Benedictus XVI in zijn referaat tot de Curie waarmee de pontifex elk jaar de actuele lijnen voor de Kerstdagen uitzet.

Homoseksualiteit staat dit jaar in het centrum van zijn aandacht, omdat de wettelijke erkenning van het ‘homohuwelijk’ nu in Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk op de politieke agenda staat. Benedictus citeerde daarom de Franse opperrabbijn Gilles Bernheim in zijn boodschap voor het topapparaat van het Vaticaan. God heeft man en vrouw geschapen als „specifieke dualiteit”. Die creatie wordt steeds meer ondergraven door een nieuwe „filosofie der seksualiteit” die de indruk wekt dat de mens „zelf zijn eigen sociale rol kan kiezen” en dat seks en geslacht dus niet langer door „de natuur zijn gegeven”.

Een dag na zijn rede voor de Curie bezocht Benedictus XVI zijn oud-butler Paolo Gabriele, die tweeënhalve maand geleden door een Vaticaanse rechtbank wegens verduistering was veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Na een gesprek van een kwartier verleende de paus hem gratie, waarna Gabriele werd vrijgelaten en naar huis kon. Een mooi voorbeeld van de Kerstgedachte, zo verklaarde zijn woordvoerder.