Ontheemde operazanger

pop

Scott Walker: Bish Bosch

Gewone popliedjes en de hogeschoolmuziek van Scott Walker hebben niets meer met elkaar gemeen. Na zijn successen met de Walker Brothers ontwikkelde hij zich tot een experimentalist die de traditionele songstructuur bijna heeft uitgebannen. Geluiden van metaal op metaal, ratelende elektronische percussie, gitaren als tandartsboren en ontregelde strijkers vormen de begeleiding voor Walkers geëxalteerde zang, als een ontheemde operazanger op zoek naar een schuilplaats voor de storm. Uit de regel ‘While plucking feathers from a swan song’ zou kunnen worden afgeleid dat het zijn zwanenzang is, maar dat ontkent hij. De titel Bish Bosch verwijst naar de georganiseerde chaos in het werk van Hiëronymus Bosch. De hel speelt een zwaarwegende rol in Walkers wereldbeeld. ‘Pain is not alone’, zingt hij in Phrasing, tegen het verontrustende geluid van duellerende zwaarden. De cryptische songtitels Corps de blah en Epizootics! staan voor even abstracte muziek en het 22 minuten lange SDSS 1416+13B (Zercon, a flagpole sitter) wisselt stilte af met furieuze crescendo’s. Een gemakkelijk luisterervaring is het niet; wie het einde van dit uitdagende album haalt is emotioneel danig door elkaar geschud.

    • Jan Vollaard